2024. szeptember 12., csütörtök

Nem megyünk az EU-ba, ha olyanoknak kell lennünk, mint a horvátok

Ivica Dačić ügyvezető külügyminiszter kijelentette, hogy a szomszédos Horvátország Szerbia egyetlen kérdésére sem hajlandó választ adni, az a felhívás pedig, hogy „Szerbia forduljon a jövő felé”, egyenesen tragikomikus.

– Miro Kovač horvát külügyminiszter azt mondja, országa az Európai Unióban van, Szerbia viszont nincs. Nos, ha az a feltétel, hogy olyanok legyünk, mint a horvátok, hogy a nácizmust, fasizmust rehabilitáljuk, akkor mi nem megyünk az unióba – fejtette ki Dačić.

Feltette a kérdést, miért nem reagál senki a horvátországi történésekre, s véleményének adott hangot, hogy a Nyugat a jelen pillanatban „nem hiszek a szememnek” elven alapuló politikát folytat. Hozzátette, nem kívánja felborítani a régióbeli egyensúlyt, de a szerb államvezetésnek feladata a nép érdekeinek a védelme.

Kovač azon beszédével kapcsolatban, melyben, egyebek mellett, felhívta Szerbiát a jövőbe tekintésre, Dačić szerbellenes értekezésnek nyilvánította.

Mint ismeretes, a Horvátország és Szerbia közötti legújabb diplomáciai háború akkor vette kezdetét, amikor Zágráb eltörölte az Alojzije Stepinac horvát katolikus bíboros ellen kimondott, háborús bűnökről szóló ítéletet, Szerbia ugyanis bűnösnek tartja a bíborost a Független Horvát Államban (NDH) folytatott szerbellenes tevékenységek miatt. A nézőpontok eltérése tiltakozó jegyzékek sorozatát eredményezte. Horvátország ezt követően hatályon kívül helyezte a Branimir Glavaš ellen háborús bűnök elkövetése miatt hozott bírósági ítélet is, majd szobrot állított a 90-es évek háborúiban horvát oldalon harcoló Miro Barešićnek.