2024. szeptember 12., csütörtök

Hamarosan válasz érkezik Brüsszelből

Az EU a tagállamoktól és a tagjelölt államoktól egyaránt a jószomszédi kapcsolatok ápolását várja el

Maja Kocijančić, az Európai Bizottság sajtófelelőse megerősítette, hogy megérkezett Brüsszelbe Aleksandar Vučić ügyvezető státuszú kormányfő levele, amelyben Horvátország Szerbiával és a szerb nemzettel szembeni magatartását nehezményezi. Az EB megvitatja, hogy milyen lépések lennének helyesek a levél mentén.

A Nyugat–Balkán országainak uniós csatlakozása a megbékélésre, a jószomszédi viszonyokra és a regionális együttműködésre épül, húzta alá Kocijančić. Szavai szerint Vučić a levélben olyan témákat boncolgat, amelyek az EU tagállamainak és tagjelölt államainak alapvető és megkerülhetetlen elveit, értékeit érintik. Az EU a tagállamoktól és a tagjelölt államoktól egyaránt a jószomszédi kapcsolatok ápolását várja el, húzta alá az EB sajtófelelőse.

Hétfőn este, amikor bejelentette, hogy panaszlevelet küldött az EU vezető politikusainak, Aleksandar Vučić kifejtette: Szerbiának az utóbbi időszakban elképzelhetetlen dolgokat kellett eltűrnie Horvátország részéről: az Alojzije Stepinac bíboros elleni bírósági ítélet hatályon kívül helyezése, a Branimir Glavaš ellen háborús bűnök elkövetése miatt hozott ítélet hatályon kívül helyezése, valamint a terrorizmus miatt jogerősen elítélt Miro Barešić tiszteletére emelt szobor leleplezése. Mindez alátámasztja, hogy Horvátország Szerbia-ellenes politikát folytat, szögezte le Vučić.