2024. szeptember 11., szerda

„Félelem helyett reményt”

Aleksandar Vučić és Edi Rama miniszterelnökök együttműködésre kérték országaik vállalkozóit

A szerbek és az albánok a Balkán két legnagyobb nemzete és csakis tőlük függnek az egymás közötti kapcsolatok, illetve közös jövőjük, jelentette ki Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök Nišben a Szerbia–Albánia Gazdasági Fórumon. A kormányfő szerint a szóban forgó nemzeteknek nem kellene megengedniük, hogy mások alakítsák sorsukat.

– A Szerbia és az Albánia közötti bilaterális kapcsolatok jobbak lesznek. Ismerjük az egymás közötti különbségeket, azt is jól tudjuk, hogy egymás mellett vagyunk kénytelenek élni, de azzal is tisztában vagyunk, hogy energiáinkat az együttműködésre kell fordítanunk. Ha tetszik a szerbeknek és az albánoknak, ha nem, ők a két legnagyobb nemzet a Balkánon – fogalmazott Vučić.

A miniszterelnök a folytatásban az albániai üzletemberekkel való együttműködést értékelte. Szavai szerint az albán vállalkozók jó és megbízható üzletemberek. Hiszi, hogy ebből Szerbiának csakis haszna származhat. Vučić arra kérte a szerbiai vállalkozókat, hogy szorosan működjenek együtt albániai kollégáikkal, mert ebből mindkét országnak haszna származhat.

A Belgrád–Pristina autópálya kiépítésétől is sokat vár a szerb kormányfő. Bízik benne, hogy ha elkészül az autópálya, az amellett fekvő községekre és városokra hatalmas fejlődés vár.

Edi Rama albán miniszterelnök Ivo Andrić szerb írót idézte felszólalásában: „A félelem és a remény között van egy sötét, köztes tér, amelyben soha nem történik semmi, mégis sokan vesztegelnek ebben a térben.” Mint hozzátette, hiszi, hogy az üzletemberek ebben a köztes térben inkább a reményt választják, ellenkező esetben csődbe mennének, ám a politikusok előbb választják a félelmet, mivel őket nem fenyegeti a csőd veszélye. Rama is együttműködésre szólította fel az albán üzletembereket, mert mint aláhúzta, például szolgálhatnak mindenkinek, aki esetleg belátja, hogy a politikában is inkább a remény felé ajánlatos közelíteni.