2024. szeptember 11., szerda

Támogatás nélkül hiábavalók az álmok

A szerb kormány Nišben ülésezett - Az EU-tagállamok nagykövetei is részt vettek a megbeszélésen

Aleksandar Vučić kormányfő mai niši sajtótájékoztatóján elmondta, hogy véleménye szerint 2,5 helyett 2,7 százalékos gazdasági növekedésre lehet számítani.

A kormányfő a fizetésemeléseket is kilátásba helyezte. Vučić örömét fejezte ki amiatt, hogy az ország déli részén élő polgárok is felismerhették, hogy amikor az Unióról és a csatlakozásról beszélnek a politikusok, az őket is érinti.

A kormányfő elmondta, hogy vannak álmai és tervei, de ezek megvalósításához stabilitásra és támogatásra is szükség van.

Úgy vélekedett, hogy a nemzetközi pénzintézetek segítsége jelentős, függetlenül attól, hogy Szerbia tisztában van vele nélkülük is, mit kell tennie. Köszönetet mondott ezen intézmények vezetőinek, valamint több mint húsz európai állam nagykövetségi képviselőjének, amiért felhívására eljöttek Nišbe és részt vettek a kormánnyal lefolytatott együttes ülésen. Mint hangsúlyozta, a polgároknak fontos tudniuk, hogy az ország jó úton halad. Az uniós támogatás egyik példájaként éppen a niši Klinikai Központot emelte ki, s azt mondta, meggyőződhetett arról, hogy valóban világszínvonalnak megfelelően újították fel az egészségügyi intézményt.

Michael Davenport, az Európai Unió szerbiai küldöttségének vezetője a találkozót követően kijelentette, kitűnő megbeszélést folytattak az EU-tagállamok nagykövetei a szerb kormányfővel, s külön dicsérettel szólt a Vučić és Edi Rama albán kormányfő között lezajlott megbeszélésekről az elmúlt két nap folyamán. Davenport aláhúzta, az EU felismerte Szerbia fontos szerepét a regionális stabilitás terén, s segíteni akarja az országot a fejlődés útján.