2024. szeptember 11., szerda

További rengések az SZDP-ben

Kizárnák a pártból Sanda Rašković Ivićet, a nemrég önként lemondott elnököt

A Szerbiai Demokrata Párt végrehajtó bizottsága indítványozta az elnökségnek Sanda Rašković Ivić kizárását, aki nemrég mondott le a pártelnöki tisztségről. Kizárásának oka, hogy nem tartotta tiszteletben a pártszervek döntéseit.

A párt eddigi elnöke, köztársasági parlamenti frakciójának jelenlegi első embere azzal sértette meg a párt szerveinek döntését, hogy nem zárta ki a frakcióból Đorđe Vukadinović képviselőt. Rašković Ivić nem kételkedik abban, hogy kizárják a pártból.

– A végrehajtó bizottság már döntött. Múlt héten született egy rendkívül csúnya hangnemű levél, amely csak úgy hemzseg az ellenem szóló rágalmaktól. Az a párt, amely esélyt kíván adni a megvádoltnak, nem így viselkedik. Ez az a párt, amely elűzné a volt elnököt. Azt az elnököt, aki ismét bejuttatta a Szerbiai Képviselőházba a pártot. Persze nem az én személyes érdemem, hogy az SZDP ismét parlamenti párt lehet, viszont én irányítottam az ehhez vezető folyamatokat. A jövőben önálló képviselőként fogok politizálni – fogalmazott Rašković Ivić.

A párt elnöksége nemcsak Rašković Ivić felelősségéről dönt a szóban forgó ügy kapcsán, hanem Milan Lapčević frakcióvezető-helyettes, valamint Slaviša Ristić, Gorica Gajić és Dejan Šulkić felelősségéről is.

Az SZDP-ben akkor bomlott meg az egység, amikor két belgrádi városi szervezet a nyár folyamán koalícióra lépett a Szerb Haladó Párttal. Sanda Rašković Ivić emiatt mondott le az elnöki tisztségről. Utóda, Miloš Jovanović, másrészt azon a véleményen van, hogy a központi állampolitikával kapcsolatos ellentéteknek nem kellene akadályozniuk a helyi koalíciós együttműködést.