2024. szeptember 11., szerda

Vulin megvédte Vučićot

Az országban 120 ezer személy részesül szociális segélyben

A szociális segélyben részesülő családok gyermekenként több mint 4 ezer dinár támogatásban részesülnek, nyilatkozta Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai miniszter.

Vulin a folytatásban szemléltetni igyekezett, hogy hogyan is számolta ki a több mint 4 ezer dinárt: elmondása szerint a szociális ellátórendszerben támogatott családok 2646 dinár családi pótlékot kapnak gyermekenként, valamint plusz 2400 dinárt gyermekenként.
Vulin ezen számítással és nyilatkozatával Aleksandar Vučić miniszterelnök védelmére kelt, Vučić ugyanis egyik sajtónyilatkozatában azt mondta, a hátrányos helyzetben élő családok gyermekenként nagyjából 4 ezer dinár támogatást kapnak havonta, az újságírók viszont megkérdőjelezték ezt az összeget.
– Szerbia szegény ország, lehetőségeihez mérten mégis nagy összegekkel támogatja a családokat. Az újságírók megpróbálták bebizonyítani, hogy Vučić tévedett. Azt sem értem, hogy miért kérdőjelezik meg a szociális munkások fizetését, vagy a szociális központok folyó költségeit. Vajon hogyan lehetne végrehajtani a szociális politikát, ha nem fizetnénk a szociális ellátórendszerben dolgozókat? – fogalmazott Vulin.
A miniszter a folytatásban arról beszélt, hogy a szociális politika mellett a népesedési politika is rendkívül fontos, mivel ez is számottevő támaszt nyújt a családoknak. Arról is beszámolt, hogy a fejlődési rendellenességben szenvedő gyermekek szülei külön támogatásban részesülnek, de az ápolási támogatást is lehetőségként emelte ki, valamint a várandós nők számára elkülönített eszközöket. A miniszter elmondása szerint Szerbiában jelenleg 120 ezer személy részesül szociális segélyben: a szociális segély élvezői 7840 dinárt kapnak havonta, családjuk nagykorú tagjai pedig személyenként 3945 dinárt.