2024. szeptember 11., szerda
EU-S CSATLAKOZÁSI TÁRGYALÁSOK

Még három fejezet nyílhat meg az idén

Tanja Miščević, a Szerbia és az Európai Unió közötti csatlakozási tárgyalásokban részt vevő szerbiai tárgyalócsoport vezetője optimista azzal kapcsolatban, hogy év végéig újabb három tárgyalási fejezet nyílik meg. Optimizmusát idén is az Európai Bizottság aktuális országjelentése táplálja, hiszen a dokumentum kedvezően szól Szerbia uniós útjáról, az elvégzett feladatokról – érvelt a főtárgyaló.

Év végéig a 25. (tudomány és kutatás), a 26. (oktatás és kultúra), valamint az 5. (közbeszerzés) fejezetek nyílhatnak meg.

Ennek a három fejezetnek a megnyitására Szerbia felkészült – nyilatkozta tegnap Miščević. Hozzátette, az 5. tárgyalási fejezettel kapcsolatban még van tennivaló, mert bár Szerbia jórészt alkalmazkodott az uniós mércékhez és elvárásokhoz, a gyakorlati alkalmazás során bebizonyosodott, hogy a rendszer hagy maga után kívánnivalót. A 26. fejezettel kapcsolatban a legegyszerűbb Szerbia helyzete, hiszen az EU nem fektetett le közös szabályokat az oktatás területén. A 25. és a 26. fejezetek azért nyílnak meg a egyidejűleg és zárulnak is le egyszerre, mert az Unióban szoros az egybefonódás a tudomány, a kutatás és az oktatás terén – magyarázta Miščević.