2024. szeptember 11., szerda
koszovó

Előállítási parancs Vulin ellen

A munkaügyi miniszter azt mondja, ha nincsen ország, akkor nincsen országhatár sem, így illegálisan átlépni sem lehet

A Kosovska Mitrovica-i Alapfokú Bíróság Koszovó országhatárának törvénytelen átlépése miatt pénzbírság fizetésére ítélte Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai minisztert. Az ítélet még idén január közepén megszületett, ugyanakkor a bíróság most a Szerbia és a Koszovó közötti adminisztrációs vonalon található átkelőkre is elküldte az ítéletet, csatolva hozzá a Vulin ellen kiadott előállítási parancsot.

Az érintett azt mondja, nem ismeri el Koszovó államot, így nem is léphette át törvénytelenül az országhatárt. Ha egy ország nem létezik, akkor országhatára sincsen, nyomatékosított Vulin. Mint hozzátette, ugyanez a logika mentén Koszovó bíróságait is nemlétezőnek tekinti, ugyanúgy, mint a szóban forgó bírósági ítéletet, így esze ágában sincsen tiszteletben tartani azt. A koszovói hatóságok korábban többször is fenyegették, néhányszor elővezették, majd elengedték, így biztosan nem rémisztik meg az újabb fenyegetések, emelte ki.

Az ítélet szerint Vulin 2013. február 15-én törvénytelen módon és körülmények között jutott Koszovó területére, annak ellenére, hogy a koszovói Belügyminisztérium korábban elutasította beutazási kérelmét.