2024. szeptember 11., szerda

„Frusztrációkkal küszködő ellenzékiek”

Saša Janković bejelentése megosztotta az ellenzéki politikai szervezeteket
Saša Janković (Beta)

Saša Janković (Beta)

Nincs egység az ellenzéki pártok között azt követően, hogy Saša Janković köztársasági ombudsman bejelentette, hogy jelölteti magát a jövő évi elnökválasztáson. Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke azt mondta, kész tárgyalni egy közös ellenzéki jelöltről, aki azonban nem lehet Saša Janković, akinek még senki nem ismeri a politikáját, de Vuk Jeremić sem, aki szerinte egy személyben testesíti meg az elmúlt bő egy évtized elhibázott szerbiai politikáját. Jovanović szerint Jeremić jelölése nem jelentene mást, mint a polgári irányultságú pártok megállapodásának ellehetetlenítésére irányuló kísérletet. Egy ilyen lépés után az LDP-nek is indulnia kellene a választáson, hogy megkísérelje, amennyire csak lehet, megvédeni az európai politika megvalósulásának lehetőségét a jövőben – értékelte. A pártelnök szerint az elnökválasztás kampánya felkészületlenül éri az ellenzéket, mely még ma sem tudja, ki lenne a befutónak számító jelölt, s a felkészülésre két hónap aligha lesz elegendő. Feltette a kérdést: hogyan lehet két hónap alatt megszerezni a polgárok bizalmát egy másféle Koszovó-politikához, külpolitikához, a piacgazdaság elképzeléséhez, a polgári szabadságjogok kiterjesztéséhez? A problémát abban látja, hogy az ellenzékiek eleve saját frusztrációikkal állnak a közös jelölt kérdéséhez, és ez természetesen ellehetetleníti a megállapodást is.

Kevesebb okoskodásra és gyorsabb döntések meghozására szólította fel az ellenzéki pártokat Zoran Živković, az Új Párt elnöke, aki támogatja a jelenlegi ombudsmant az elnöki tisztségért folytatott harcában. Mint mondta, az európai irányultságú ellenzéki pártoknak mielőbb világos döntést kell hozniuk. Véleménye szerint Janković nem az ellenzék, hanem a „normális Szerbia” jelöltje lesz, az országnak minden joga megvan arra, hogy olyan személy vezesse, akire büszkék lesznek a polgárai, s nem kell szégyenkezniük miatta. A gazdasági helyzet, mint mondta, ma rosszabb, mint 2003-ban, amikor még normális kormánya volt az államnak. Bírálta Tomislav Nikolić jelenlegi államfő és Aleksandar Vučić kormányfő politikáját is.

A Magyar Mozgalom Szabadkán támogatásáról biztosította Saša Jankovićot. A szervezet véleménye szerint az ombudsman jelölése a reális választási lehetőséget jelenti, s ezzel együtt azt is, hogy Szerbiában ismét erőre kapjon a polgári beállítottságú európai politikai opció. A mozgalom szerint a jelenlegi hatalom az egyeduralom felé tereli az országot, és folyamatosan azt bizonyítja, hogy a törvények nem egyformán érvényesek mindenkire. Mint közölték, álarcosok tehetnek tönkre városrészeket az éj leple alatt büntetlenül, magas tisztségviselők plagizálhatnak diplomákat minden következmény nélkül, ha a hatalom részét képezik. Vajdaságban is hasonló politika folyik a magyar koalíciós partner segédletével – állapította meg az MM, mely szerint Janković jelölése az első lépés lehet a megfelelő irányba.