2024. szeptember 11., szerda

Magasabb béreket és nyaralást!

A hatalmi koalíciónak jól át kell gondolnia, kit jelöl az elnökválasztáson – Vučić biztos megoldásnak tűnik, Nikolić indulása kockázatos lenne – Egy közvélemény-kutatás eredményei

Aleksandar Vučić kormányfő, a Szerb Haladó Párt elnöke jó eséllyel indulna az idei elnökválasztáson, valószínűleg már az első körben megszerezné a szavazatok több mint a felét, így a második fordulóra nem is lenne szükség. Tomislav Nikolić jelenlegi államfőnek azonban már meggyűlne a baja a választásokkal és az ellenlábasaival, még a második körben sem lehet ugyanis teljesen biztos a győzelmében. Egyebek között ezekre a körülményekre hívta fel a figyelmet egy most elkészült, politikai támogatottsági adatokat vizsgáló felmérés.

A Politika belgrádi napilap és a Faktor plus közvélemény-kutató ügynökség közös felmérése, mely december 16-a és 26-a között készült el, arra is rámutatott, hogy a jelenlegi kormányfő a második fordulóban nagy fölénnyel győzné le a jelenlegi államelnököt. A „millió dolláros kérdés” az ügynökség szerint az, hogy a hatalmi SZHP Vučićot vagy Nikolićot jelöli-e államfői tisztségre, s a kimutatások szerint ennek a dilemmának megvan a valóságalapja, hiszen Vučić nagyon jól állna a második fordulóban, de nyerhet már az elsőben is, Nikolić az első körben még befutó, de a másodikban már veszély leselkedik rá.

A Politika szerint, annak ellenére, hogy mindössze három hónap választ el bennünket a szavazástól, még számos megválaszolatlan kérdéssel találhatjuk magunkat szembe, így például azt sem tudni, kik lesznek a jelöltek. A kérdések a felmérés során, éppen ezért, hipotetikus kérdéseknek számítanak. Mint ismeretes, az eddigiekben Saša Janković köztársasági ombudsman jelentette be, hogy indul a megmérettetésen, korábban jelezte ebbéli szándékát Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt jelöltje is. A hatalmi SZHP azonban még nem tudja, kit indít, s az sem ismeretes, hogy az összes hatalmi párt támogatja-e majd a jelöltet, illetve az ellenzék sem hozott végleges döntést arról, hogy kiállnak-e Janković mellett.

DÖNTETLEN IS LEHET

Tomislav Nikolić a második fordulóban ugyanannyi szavazatot kapna, mint Vuk Jeremić volt külügyminiszter, 50-50 százalék jutna mindkettejüknek. Ha az ellenfél Janković lenne, Nikolić győzne 62 százalékkal, Šešelj ellen 53 százalékot szerezne a jelenlegi államelnök, Ivica Dačić jelenlegi külügyminiszer, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke elleni megmérettetésen pedig 58 százalékkal fölényeskedhetne.

Aleksandar Vučić meggyőzőbb sikert könyvelne el a második körben a felmérés eredményei alapján. Šešeljt 76 százalékkal, Jeremićet 68 százalékkal, Jankovićot 74 százalékkal verné.

A Faktor plus az 1200 megkérdezett személynek azt a nem valószínű lehetőséget is felkínálta, hogy a második fordulóba Vučić és Nikolić kerüljön. Ebben az esetben a válaszadók 64 százaléka Vučićot részesítené előnyben.

NEM JÁR MÉG EGY ESÉLY

Az egyik kérdés arra vonatkozott, hogy melyik politikus hagyta a legjobb benyomást 2016-ban a polgárokra. Vučić e téren is kiemelkedő győzelmet aratott, a megkérdezettek 55 százaléka jelölte meg a kormányfőt. Nikolić 9 százalékot, Šešelj 8, Dačić 5 százalékot kapott.

A felmérés résztvevőinek pontozniuk kellett Tomislav Nikolić elnök munkáját is egy 1 és 5 közötti skálán. Az elnök 2,5-es osztályzatot ért el. Arra a kérdésre, hogy megérdemel-e még egy mandátumot, 43 százalék nemmel válaszolt, és 26 százalék mondta azt, hogy igen. A többiek nem voltak biztosak benne, vagy nem tudták a választ a kérdésre.

MEGGYŐZŐ FÖLÉNY

Arra a kérdésre válaszolva, hogy melyik pártot támogatnák, ha most lennének a rendkívüli parlamenti választások, a megkérdezettek 51,4 százaléka a Szerb Haladó Pártot választotta. A második helyen a Szerbiai Szocialista Párt végezne a szavazatok 10 százalékával, a Szerb Radikális Párt lenne a harmadik helyen 8,8 százalékkal. Az Elég volt! mozgalom 7 százalékot, a Demokrata Párt 6,5 százalékot szerezne meg egy rendkívüli parlamenti választás esetén. Az eredmények azt mutatták ki, hogy más többségi pártok nem tudnák átlépni   az öt százalékos parlamenti küszöböt ebben a pillanatban.

MAGASABB BÉREKET ÉS NYARALÁST!

A Politika és a Faktor plus a kutatás során nem csupán politikai témákat érintett. Azt is megkérdezte a polgároktól, hogy mit kívánnak a leginkább az új esztendőben. A legtöbben – a megkérdezettek 59 százaléka – azt szeretné, ha 2017-ben magasabb lenne a fizetése. A polgárok 33 százaléka azzal is megelégedne, ha el tudna menni nyaralni. Gépkocsit szeretne venni az emberek 19 százaléka, 16 százalékuk azonban, úgy tűnik, már csak Fortuna istennő mosolyában bízik, mert azt nyilatkozta, a lottón szeretne pénzt nyerni. Szerelmet a résztvevők 14, gyermekáldást 13 százalékuk kívánt magának, illetve a családjának. Munkát 13 százalékuk szeretne találni, meg szeretne nősülni vagy férjet kíván találni az emberek 12 százaléka. Lakásvásárlás a kívánsága a megkérdezettek 7 százalékának. Olyanok is voltak bőven, akik a felsoroltak közül nem tudtak választani: 22 százalék azt mondta, valami mást kíván magának 2017-re.

Melyik politikus tette önre a legjobb benyomást?

Politikus

A válaszadók százaléka

Aleksandar Vučić

55

Tomislav Nikolić

9

Vojislav Šešelj

8

Ivica Dačić

5

Rasim Ljajić

4

Boško Obradović

4

Saša Radulović

4

Vuk Jeremić

4

Milan Krkobabić

4

Boris Tadić

2

Nenad Čanak

1

Melyik pártot támogatná, ha most volnának a rendkívüli parlamenti választások?

Párt

Támogatottság százalékban

Szerb Haladó Párt

51,4

Szerbiai Szocialista Párt

10

Szerb Radikális Párt

8,8

Elég volt!

7

Más pártok

6,6

Demokrata Párt

6,5

Dveri

3,7

Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja

3,2

Szerbiai Szociáldemokrata Párt (Ljajić)

2,8

Mit gondol, hogyan fog élni 2017-ben az előző évhez képest?

Ugyanúgy

52%

Valamivel rosszabbul

16%

Valamivel jobban

15%

Sokkal rosszabbul

9%