2024. szeptember 11., szerda

Újabb lépések az Unió felé

A 26. fejezet mellett Szerbia készen áll a 20. és 29. fejezet megnyitására is

Brüsszeli források jelentették, hogy Szerbia február folyamán újabb fejezetek megnyitására számíthat az Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalások során. Máltai tisztségviselők – mint ismeretes, Málta az Unió elnöklője január 1-je óta – mondták el a Tanjug hírügynökségnek, hogy készek megnyitni azokat a fejezeteket, amelyeket már korábban előkészítettek.

Az Unió máltai elnöksége azt tervezi, hogy februárban újabb kormányközi konferenciát szervez Szerbia és az EU között, melyen kezdetét vehetnék az oktatással és a művelődéssel foglalkozó 26. fejezet tárgyalásai: ez elé korábban Horvátország gördített akadályokat, a feltételek azonban időközben megértek a továbblépésre, s a szomszédos állam is rábólintott a tárgyalások megkezdésére. A Miniszterek Tanácsának bővítési kérdésekkel megbízott testületei a jövő hét közepe táján már üléseznek – állítják ugyancsak brüsszeli hírforrások. Ezeket az üléseket követően válna világossá, hogy pontosan melyik fejezeteket tervezi megnyitni az EU, s hány fejezetről lenne egyáltalán szó.

A hivatalos Belgrád már korábban is készen állt az említett 26. fejezetnek a megnyitására, emellett az állam a vállalkozásra és iparra vonatkozó 20. és a vámunióval foglalkozó 29. fejezetnek a megnyitását is felkészülten várja.

Szerbiát összesen 35 tárgyalási fejezet megnyitása és figyelemmel kísérése várja az integrációs folyamat során, ezek közül eddig hatot nyitottak meg, köztük a csak Belgrád esetében érvényes, Koszovóval foglalkozó 35. fejezetet is.