2024. szeptember 11., szerda

India az élelmiszer- és a hadiiparban érdekelt

A szerb kormányfő szerint 5–7 éven belül az egymilliárd dollárt is elérheti az Indiával való árucsere-forgalom értéke, ami most csupán 130 millió dollár körüli

Indiai látogatásának első napján Aleksandar Vučić köztársasági kormányfő kedden Gandhinagarban Narendra Modi miniszterelnökkel a két ország kapcsolatairól, valamint a gazdasági együttműködés erősítéséről tárgyalt. India érdekelt a Szerbiával való együttműködésben az élelmiszer-termelés és -feldolgozás terén, ugyanakkor fejlesztené a hadiipari kapcsolatokat is. A szerb kormányfő belgrádi látogatásra hívta meg Modit, aki azt mondta, a meghívás módjára való tekintettel nehéz lesz azt elutasítania. Közölte, hogy India támogatja Szerbia szuverenitását és területi integritását. Koszovó függetlenségét a jövőben sem ismeri el. Vučić megköszönte Indiának ezt az állásfoglalását, ami szerinte most azért is különösen fontos, mert ismét hamarosan időszerű lesz a Koszovó UNESCO-tagságáról való szavazás. Vučić arról biztosította vendéglátóját, hogy Belgrád támogatja Újdelhit a terrorizmus elleni küzdelemben.

Aleksandar Vučić Narendra Modi miniszterelnökkel (Köztársasági kormányiroda)

Aleksandar Vučić Narendra Modi miniszterelnökkel (Köztársasági kormányiroda)

A találkozón a gazdasági témák domináltak. India kormányfője egyebek között megállapította, hogy Szerbia étolajat, szójababot, olajos magvakat szállíthatna Indiába. Javasolta, hogy Szerbia legyen partnere Indiának az élelmiszer-termelés és -feldolgozás fejlesztését célzó, 2017–2018-ra kidolgozott programban. India érdeklődik a szerbiai hadiipari termékek iránt is, Szerbia viszont együtt szeretne működni az ottani információs technológiai cégekkel.

Az indiai kormányfővel való találkozója után a szerbiai miniszterelnök újságíróknak azt mondta, lehetségesnek tartja, hogy 5–7 éven belül az egymilliárd dollárt is elérje az Indiával való árucsere-forgalom értéke, ami most csupán 130 millió dollár körül van.

A szerb kormányfő külön találkozott Gudzsarát állam fő miniszterével, Vidzsáj Rupanival, aki a csúcsértekezlet házigazdája, valamint Pankaj Patelával, az Indiai Gazdasági Kamarák Föderációjának elnökével. Ennek a föderációnak egyébként két és fél millió tagja van.

A gazdasági csúcstalálkozó résztvevőihez intézett beszédében a szerb kormányfő közölte: azon indiai cégek számára, amelyek Szerbiában szándékoznak beruházni, a lehető legjobb feltételeket fogjuk biztosítani.

Vučić egyébként Indiába érkezésekor először Dmitrij Rogozin orosz kormányfőhelyettessel találkozott. Belgrád Moszkva közbenjárására számít, hogy megjelenhessen az indiai piacon. Oroszország ugyanis évek óta jó gazdasági kapcsolatokat ápol Indiával.

Vučić ellátogatott a Mahatma Gandhi életét és munkásságát bemutató múzeumba is.

31 éve nem járt Indiában szerbiai kormányfő, ezért Aleksandar Vučić, mint elutazása előtt is jelezte, igyekszik a lehető legjobban kihasználni a gudzsaráti nagyszabású nemzetközi tanácskozás adta lehetőségeket. A január 13-áig tartó csúcstalálkozó fő témája a fenntartható gazdasági és szociális fejlődés.