2024. szeptember 11., szerda

Gazdaság, oktatás, kultúra

Ilyen alapokra kívánja helyezni Szerbia és Portugália bilaterális kapcsolatainak fejlesztését

Portugáliai kétnapos látogatásának második napján Tomislav Nikolić szerb államfő António Costa miniszterelnökkel tárgyalt, s e megbeszélésen rámutatott arra, milyen kedvező feltételekkel várja hazánk a külföldi beruházókat. Képzett és szorgalmas emberek, kitűnő földrajzi elhelyezkedés és számos külkereskedelmi megállapodás – emelte ki a megannyi pozitívum közül a három legfontosabbnak véltet Nikolić.

Costa egyet értett abban, hogy a gazdaság az egyik olyan terület, amelyen új lehetőségeket, az együttműködés új módozatait kell fellelni. Aláhúzta azt is, hogy Portugália különös figyelmet fog a jövőben szentelni a Szerbiával megvalósított kulturális és oktatásügyi kapcsolatok elmélyítésének is.

A szerb államfő üdvözölte Lisszabonban az EDP Renewables vállalat szerbiai befektetésének tervét, mely új szélerőművek kiépítésére vonatkozik. Hangsúlyozta, hogy az efféle kezdeményezések is a szorosabb bilaterális kapcsolatok kiépítésére ösztönzik Portugáliát és Szerbiát. Nikolić és Costa abban is egyet értett, hogy a jövőben több megbeszélést kellene tartania a legmagasabb állami szinten a két országnak.

Nikolić a fennálló diplomáciai kapcsolatok 135 éves évfordulója alkalmából kereste fel a portugál fővárost. Ott tartózkodásának első napján Marcelo Rebelo de Sousa elnökkel tárgyalt. A portugál államfő Nikolićot Tengerész Henrik kitüntetéssel jutalmazta, de szerb állami kitüntetéssel ruházta fel kollégáját Nikolić is. Arra kérte vendéglátóit: vizsgálják felül Koszovó UNESCO-tagságával kapcsolatos jóváhagyó álláspontjukat, mert a szerb állam vezetője szerint semmi ok sincs arra, hogy a koszovói albánok döntsenek a jövőben a szerb történelmi és kulturális hagyaték sorsa felől.

A két állam küldöttsége tegnap koszorút helyezett el Luís de Camões portugál nemzeti költő sírjánál. Lisszabon Város kulcsait adta át a szerb elnöknek a portugál főváros polgármestere.