2024. szeptember 11., szerda

„A nagyhatalmak döntik el, hogy lesz-e háború a Balkánon”

Dragan Čović, Bosznia-Hercegovina Elnökségének horvát tagja kijelentette, hogy újra bizonytalanná vált Tomislav Nikolić februárra tervezett szarajevói látogatása, írja a B92.

Elmondta, hogy a látogatás az után a bejelentés után vált bizonytalanná, hogy felvetődött annak lehetősége, hogy Bosznia-Hercegovina keresete alapján újraindítják a Szerbia elleni eljárást a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt.

Čović nem hiszi azt, hogy Bosznia-Hercegovinában kitörhet a háború, de mint mondja, vannak, akik azt szeretnék, ha megismétlődne a „nép megtörténése”.

Regionális szempontból legfontosabb az, hogy béke legyen Szerbia és Koszovó között, a legutóbbi eseményeket a választásokkal hozza kapcsolatba.

„Egyelőre nem látom a háborús méreteket, ugyanakkor biztos vagyok abban, hogy valami hasonlót meg lehet szervezni” – mondta Čović.

Szavai szerint Bosznia- Hercegovinában és a régióban a helyzet összetett, újdonságokkal teli, mint mondja, mintha szándékosan úgy alakítanák, hogy minél bonyolultabbá váljon.

„Megpróbáljuk az előállt helyzetet stabilizálni, közben pedig megoldást keresni a kulcsfontosságú problémákra” – közölte Čović.

„Mindenféle tiltakozó játékok vannak készülőben vagy, ahogy egyesek szeretik mondani „a nép megtörténése”, ugyanazokkal a szereplőkkel, akik ezt három évvel ezelőtt is csinálták” – nyilatkozta Čović a Večernji List Bosznia-Hercegovinai kiadásának.

Mint hozzátette, mindezek ellenére a nagyhatalmak döntenek arról, hogy lesz-e háború a térségben.

„Biztos voltam abban, hogy nem lesz háború, mikor a korábbi is megtörtént. Most sokkal biztosabb vagyok abban, hogy ez nem történik meg, de mégis el kell mondani, hogy erről nem mi, hanem a nagyhatalmak döntenek.  Nem tudom, hogy foglalkoznak-e majd velünk, szerencsénkre, nem hiszem, hogy egyáltalán fontosak vagyunk a számukra” – nyilatkozta.

Bosznia-Hercegovináról szólva Čović elmondta, hogy az első probléma, amelynek a megoldásával foglalkozni kellene az Bosznia-Hercegovina választási törvénye, vagyis egyességre kell jutni Bosznia-Hercegovinai Elnökség tagjainak a megválasztásának a módjáról, Bosznia-Hercegovinai Föderáció Népek Házának a megválasztásáról, valamint a mostari választásokról.