2024. szeptember 10., kedd

A minőségibb egészségügyért

A betegellátás javítását célzó programok egész sorát fogadta el tegnapi ülésén a Tartományi Képviselőház
Zoran Gojković terjesztette elő az egészségvédelemre vonatkozó javaslatokat (Ótos András felvétele)

Zoran Gojković terjesztette elő az egészségvédelemre vonatkozó javaslatokat (Ótos András felvétele)

A cukorbetegség szemészeti szövődményeinek megelőzését és diagnosztizálását, a cisztás fibrózis (mucoviscidosis) megelőzését szolgáló újszülöttkori vizsgálatokat, a pajzsmirigy megbetegedésének prevencióját, a mesterséges megtermékenyítést és a lombikbébi programokhoz kötődő genetikai vizsgálatokat, a daganatos betegségekben szenvedők fertilitását és a vadászok, erdészek egészségvédelmét szolgáló programokat fogadta el tagnapi ülésén a vajdasági parlament. A javaslatok előterjesztése során doc. dr. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár hangsúlyozta: a tartományi adminisztráció célja olyan megelőző intézkedések foganatosítása, amelyek hosszú távon kedvező hatással lesznek a lakosság egészségi állapotára. Külön súlyt fektetnek a fertőző betegségek kezelésére és megelőzésére, de olyan program is lesz, amely már gyermekkorban csökkenteni kívánja a só bevitelét a szervezetbe, az olyan általánosan jellemző betegségek kialakulása esélyének a csökkentése érdekében, mint amilyen például a magas vérnyomás vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések. A felsorolt egészségügyi programokra több mint hétmillió dinárt fordítanak a vajdasági költségvetésből. A programok a szabadkai, zombori, nagybecskereki, mitrovicai és pancsovai egészségügyi központokban valósulnak meg.

Az induló programoknak köszönhetően lehetővé válik a Vajdaság területén specifikusnak számító betegségek jegyzékének az elkészítése is, melynek köszönhetően javul majd az egészségügyi ellátás minősége, lehetővé válik a járványok, egyéb megbetegedések alakulásának hatékonyabb figyelemmel kísérése, az alkalmazott gyógyszerek hatásának elemzése.

EGY GOND: NINCS ELÉG ORVOS

A közegészségügy fejlesztésének célja az életminőség javítása – fejtette ki dr. Bagi Bojan, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője. Szükség van egy olyan információs rendszer létrehozására, amely lehetővé teszi a fertőző és nem fertőző betegségek nyomon követését is. Fontosnak tartotta kiemelni az onkológiai páciensek fertilitását célzó programot, mely segíti a családalapítást azok esetében is, akik már fiatalkorban megbetegedtek. Problémaként jelölte meg viszont Bagi a szakkáder hiányát. Mint mondta, Szabadkán jelenleg három onkológus dolgozik a kisegítő személyzettel, 327 százalékos teljesítményt kell nyújtaniuk ahhoz, hogy a munkát el tudják végezni, hetente 50 új beteget kell felvenniük. A programok sikeres végrehajtásához tehát káderpótlásra is szükség van, az onkológiai kezdeményezés esetében például külön pszichológus alkalmazása is indokolt lenne – fogalmazott a képviselő.

NEM FELESLEGES A VÉDŐOLTÁS

A kérdéskör kapcsán dr. Pavle Budakov, a Szerbiai Szocialista Párt frakcióvezetője a megelőzéssel kapcsolatban a védőoltások kapcsán felmerülő újabb keletű problémákról tett említést. Mint fogalmazott, a szülők ma sok esetben a vakcina ellen foglalnak állást, s ennek az eredménye az, hogy olyan betegségek térnek lassan vissza, amelyekről azt hittük, már régen sikerült kiirtani. A felnőtt lakosság körében is megjelennek manapság egyes gyerekbetegségek. Budakovnak az a javaslata, hogy folytassanak közvitát a kérdés kapcsán, elsősorban arról, hogyan lehetne ismét a védőoltás felvétele mellé állítani a szülőket. Svetlana Kozić, az Elég volt! mozgalom frakcióvezetője a sportgyógyászat körülményeinek a javítása mellett szállt síkra.

Tartományi alapítású intézmények jelentéseit is megvitatta a ház (Ótos András felvétele)

Tartományi alapítású intézmények jelentéseit is megvitatta a ház (Ótos András felvétele)

MUNKAJELENTÉSEK

Az egészségügyi programcsomag elfogadását az ellenzéki Demokrata Párt is támogatta. Nenad Borović frakcióvezető-helyettes arról számolt be, hogy a szervezet nem kívánja gátolni az egészségvédelem fejlesztését csak azért, mert jelenleg ellenzékben vannak. A ház napirendjén szerepelt az időközben megszűnt Tartományi Beruházásserkentő (VIP) Alap, továbbá az Európai Ügyek Alap tavalyi pénzügyi jelentése is. A DP támogatta mindkettőnek a jóváhagyását, ugyanakkor Borović kétségeit fogalmazta meg az Európai Ügyek Alap új igazgatójának kompetenciája kapcsán, mert szerinte nem mutatott fel semmilyen eredményt a személycsere óta.

Megvitatta a ház a Vajdasági Pedagógiai Intézet tavalyi munkajelentését is, mely szerint 2016 folyamán folytatta kutatói, fejlesztési, kiadói tevékenységét. A pedagógiai intézet munkája négy fő területre összpontosított: az oktatási-nevelői rendszer hatékonyságának növelésére, a multikulturális iskolai oktatásra, az iskoláskor előtti oktatásra és nevelésre, továbbá innovatív módszerek alkalmazására a tanügyben.