2024. szeptember 10., kedd

A haladók beadták a derekukat

A kormánykoalíció gerincét alkotó párt alelnöke továbbra sem tartja kizártnak a rendkívüli parlamenti választásokat

Marija Obradović, a Szerb Haladó Párt alelnöke megerősítette, hogy a párt köztársasági parlamenti frakciója támogatni fogja Ana Brnabić kormányfővé való kinevezését, majd hozzátette, mindennek ellenére továbbra sem kizárt a rendkívüli köztársasági parlamenti választások megtartása.

Aleksandar Vučić, köztársasági elnök és a Szerb Haladó Párt elnöke egyeztetett a párt parlamenti frakciójának képviselőivel, valamint a politikai csoportosulás csúcsvezetésével, ezt követően pedig az a megállapodás született, hogy a haladók megszavazzák Brnabić megválasztását, magyarázta Obradović, mondván, hogy most már csak a megválasztáshoz szükséges, összesen 128 szavazat biztosítása maradt hátra.

– Valamikor ennek a hétnek a második felében megkezdődik a Szerbiai Képviselőházban a vita a kormány új összetételének megválasztásáról. Addig már csak azt kell kiderítenünk, hogy tudjuk-e biztosítani a szükséges 128 szavazatot. Komoly és felelősségteljes munkáról van szó, ennek szellemében kell a feladathoz hozzáállnunk. Több száz tisztségviselővel beszélgettünk az elmúlt napokban, a vélemények nagyon megoszlanak. Többen sem értik Vučić döntését, ugyanakkor arra az álláspontra jutottak, hogy ennek ellenére is támogatni fogják Brnabić megválasztását. Azt is többen ellenezték, hogy a Szerbiai Szocialista Párt nagyobb szerepvállaláshoz jusson a kormányban. Ezért megtörténhet, hogy a többség végül mégsem támogatja a kormány új összetételének megválasztását, ez pedig azt jelenti, hogy Szerbiában ismét rendkívüli választásokat tartanak – fogalmazott Obradović.