2024. szeptember 10., kedd

Napirenden a kormány megválasztása

A végrehajtó hatalom munkájában a kormányfő irányításával 18 miniszter és 3 tárca nélküli miniszter vehet részt

A Szerbiai Képviselőház mai ülésén kerül napirendre a köztársasági kormány új összetételének megválasztása. Az ülésen a képviselők meghallgatják Ana Brnabić kormányalakító expozéját, amelyet követően Brnabić bemutatja a képviselőknek a kormány majdani tisztségviselőit. A kormányalakító javaslata szerint a kormány munkájában a miniszterelnök vezetésével 18 miniszter és 3 tárca nélküli miniszter venne részt. Aleksandar Vučić volt miniszterelnök kormányához képest három új személy lesz tagja a kormánynak: Branko Ružić, a Szerbiai Szocialista Párt képviselője, Goran Trivan, aki szintén az SZSZP politikusa és Nenad Popović, a Szerb Néppárt elnöke. Az Aleksandar Vučić vezette kormány 16 minisztériumból állt.

Ahhoz, hogy a köztársasági parlament szavazhasson a kormány új összetételéről, először arra volt szükség, hogy elfogadja a minisztériumokról szóló törvény módosítási és kiegészítési javaslatát. Hétfőn késő este 157 képviselő támogatta a szóban forgó javaslatot, 11-en ellene szavaztak, két képviselő pedig tartózkodott. A javaslatot a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt, a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Demokratikus Cselekvés Pártja, a Szocialisták Mozgalma, a Népi Parasztpárt és az Egyesült Parasztpárt színeiben politizáló képviselők támogatták szavazatukkal. Dragan Marković Palma, az Egységes Szerbia elnöke „betartotta korábbi ígéretét” és nem támogatta a javaslatot, pártjának öt másik parlamenti képviselője viszont igen.

Aleksandar Vučić május 30-án mondott le miniszterelnöki tisztségéről, miután az április 2-án megtartott elnökválasztás első körében megszerezte a leadott szavazatok többségét. Azt követően, hogy a képviselőház konstatálta a kormányfő lemondását, megszűnt a kormány mandátuma és innentől kezdve harminc nap áll rendelkezésre a kormány új összetételének megalakítására, ellenkező esetben az államfő köteles feloszlatni a köztársasági parlamentet és kiírni a parlamenti választásokat. A harmincnapos határidő június 30-án éjfélkor jár le.

A kormány új összetételének javaslata szerint nemcsak új tisztségviselők vehetnek részt a végrehajtó hatalom munkájában, hanem két tárca esetében vezetőcserére kerülhet sor. Ana Brnabić javaslata értelmében a jövőben a védelmi tárcát Aleksandar Vulin vezetné, Zoran Đorđević védelmi miniszter pedig Vulint követné a munkaügyi, foglalkoztatási, szociálpolitikai és harcosügyi tárca élén.

A sajtóhírek szerint a kormány munkájában a következő személyek vesznek részt, ha a parlament megszavazza a beterjesztett javaslatot:

                      NÉV

                         TISZTSÉG

Ana Brnabić

miniszterelnök

Ivica Dačić

kormányfő-helyettes és külügyminiszter

Nebojša Stefanović

kormányalelnök és belügyminiszter

Rasim Ljajić

kormányalelnök és kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési miniszter

Zorana Mihajlović

kormányalelnök és építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter

Branko Ružić

államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter

Jadranka Joksimović

európai integrációs miniszter

Dušan Vujović

pénzügyminiszter

Goran Knežević

gazdasági miniszter

Branislav Nedimović

mezőgazdasági miniszter

Goran Trivan

környezetvédelmi miniszter

Aleksandar Antić

bányaügyi és energetikai miniszter

Nela Kuburović

igazságügyi miniszter

Aleksandar Vulin

védelmi miniszter

Mladen Šarčević

oktatási, tudományügyi és technológiai fejlesztési miniszter

Zlatibor Lončar

egészségügyi miniszter

Zoran Đorđević

munkaügyi, foglalkoztatásügyi, szociálpolitikai és harcosügyi miniszter

Vladan Vukosavljević

művelődési és tájékoztatási miniszter

Vanja Udovičić

sportügyi és ifjúsági miniszter

Slavica Đukić-Dejanović

népesedéspolitikával megbízott tárca nélküli miniszter

Milan Krkobabić

regionális fejlesztéssel és az állami vállalatok koordinálásával megbízott tárca nélküli miniszter

Nenad Popović

innovációért felelős tárca nélküli miniszter