2024. szeptember 10., kedd

Marad a többoszlopos politika

Szerbia biztosan nem foganatosít megszorításokat Oroszországgal szemben, de az európai integrációtól sem áll el, mondja Vulin

Talán Aleksandar Vulin jelölése a védelmi minisztérium élére érte leginkább meglepetésként a közvéleményt. Jelölésével állítólag a nyugati országok sem értettek egyet, tekintettel Vulin közismert oroszbarát beállítottságára. A Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva Vulin elmondta, hogy mekkora megtiszteltetés számára a szóban forgó tisztség, amelynek betöltése során elsősorban az ország katonai semlegességének megőrzésére kíván összpontosítani.

A védelmi minisztérium pillanatnyilag elsősorban a hadsereg felszerelésének korszerűsítésére, a katonák helyzetének jobbá tételére és a fegyveripar fejlesztésére összpontosít. Ezektől a célkitűzésektől az elkövetkezendőkben sem áll el a minisztérium, hiszen ez a politika eddig sikeresnek bizonyult közölte Vulin.

– Amíg Aleksandar Vučić a védelmi miniszter tisztségét töltötte be, lefektette a védelmi politika alapjait és érdemben mozdította előre ezt a területet. Igyekezni fogok, hogy a megkezdett szellemiségben folytassam a munkát – fogalmazott Vulin.

Válaszolva az újságírói kérdésre, hogy jelölése Szerbia üzenete-e a nyugatnak, hogy az ország nem óhajtja megszakítani kapcsolatait Oroszországgal és nem csatlakozik a NATO-hoz, Vulin közölte, hogy Szerbia évekkel ezelőtt állást foglalt ebben a témában: együttműködik a NATO-val, Oroszországgal, Kínával és minden olyan országgal, amely példaként szolgálhat Szerbiának. Az országnak nem kell egyik katonai szövetséghez sem csatlakoznia, elsősorban saját érdekeit kívánja képviselni, mindenekelőtt a biztonságot szem előtt tartva. Szerbia biztosan nem foganatosít megszorításokat Oroszországgal szemben, de az európai integrációtól, vagy a nyugati országokkal való együttműködéstől sem áll el, nyomatékosította Vulin.