2024. szeptember 10., kedd

Egymilliárd euróra számíthat Szerbia

A helyi önkormányzatok 2020-ig pályázhatnak a fejlesztési projektumaikkal

A Városok és Községek Állandó Konferenciája (SKGO) és a szerb kormány a civil szektorral való együttműködéssel megbízott irodájának a helyi önkormányzatok közalkalmazottai számára szervezett konferencián Jadranka Joksimović, európai integrációs miniszter arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy 2020-ig az Európai Unió egymilliárd euró vissza nem térítendő támogatást nyújt Szerbia számára. A helyi önkormányzatok fejlesztési projektumokkal pályázhatnak – tette hozzá a tárcavezető. Emellett az EU-nak több olyan fejlesztési programja van, amelyben Szerbia tagjelölt országként vehet részt. A helyi önkormányzatok, együttműködve partnerszervezeteikkel és intézményeikkel, közvetlenül tarthatnak igényt ezekre a pénzösszegekre – emelte ki.

Az Európa a polgárokért program keretében a helyi önkormányzatok és szervezetek együttműködhetnek az EU intézményeivel, így felkészülve az uniós alapok kihasználására Szerbia csatlakozását követően – magyarázta Žarko Stepanović, a szerb kormánynak a civil szektor együttműködésével megbízott irodájának megbízott igazgatója, aki szerint eddig 29 projektuma 1,7 millió euró támogatást nyert el.

Az Európa a polgárokért program központi céljai között a következők szerepelnek: segíteni a polgárokat az Európai Unió, a közös történelem és a sokszínűség jobb megértésében; elősegíteni az európai polgárság fogalmának jobb megértését, valamint a polgári és demokratikus részvétel feltételeit; a megemlékezés, a közös történelem és az európai értékek fontosságának tudatosítása, ami hozzájárul a béke fenntartásához, az uniós polgárok jólétének erősítéséhez az eszmecserék, a közös gondolkodás és a hálózatok fejlesztése révén; a polgárok uniós szintű demokratikus szerepvállalása és a polgári részvétel ösztönzése az uniós szakpolitikák és döntéshozatali folyamatok jobb megértésének elősegítésével, valamint az interkulturális és önkéntes programokban való részvétel népszerűsítésével. Egyre nagyobb hangsúly helyeződik a program említett prioritásai mellett a világosan megjelenő és kidolgozott európai dimenzióra, az innovatív munkamódszerekre, az újszerű tevékenységekre és a disszeminációra. Ezenkívül fontos, hogy a projekteknek legyen úgynevezett multiplikátor hatásuk, vagyis a közvetlenül részt vevőknél szélesebb kört érjenek el. Prioritást élvez az alulreprezentált vagy kevesebb lehetőséggel bíró csoportokból érkező polgárok bevonása.