2024. szeptember 10., kedd

Mit is mondott Brnabić?

A kormányfő nem mondta, hogy Európát választaná Oroszország helyett, átadta az orosz nagykövetnek az interjú teljes szövegét

Rosszul idézte a Bloomberg a szerb kormányfő Európai Unióval és Oroszországgal kapcsolatos azon kijelentését, melyet úgy hoztak nyilvánosságra, hogy Szerbia mindenképp az EU mellett döntene – állítja Ana Brnabić kormányfő, s hogy bizonyítsa igazát, átadta a teljes interjú átiratát Alekszandr Csepurin belgrádi orosz nagykövetnek. Az irat átadásáról az orosz külügyminisztérium képviselője, Marija Zaharova számolt be a Sputnik hírtelevíziónak.

A külügyminiszteri megbízott arról beszámolt be, hogy a szerb miniszterelnök nem sokkal a Bloombergnek adott interjúját követően találkozott a nagykövettel, s e találkozó során bizonygatta, hogy rosszul értelmezték a szóban forgó mondatokat. Az interjú átiratában állítólag nem szerepel az a mondat, amelyről a világ médiumai a Bloombergre hivatkozva cikkeztek.

Mint ismeretes, az említett interjú kapcsán közzétett jelentésben azt állt, hogy Szerbia az európai uniós csatlakozást fogja választani, amennyiben kénytelen lesz egy nap dönteni az Oroszországgal való közelebbi kapcsolatok és az uniós integráció között. Szerbiának hagyományosan jó kapcsolatai vannak Oroszországgal, elsősorban a tradíciók, a vallás, a kultúra hasonlósága miatt – jelentette ki akkor Brnabić a Bloomberg szerint.

A mondatok számos pozitív és negatív reakciót váltottak ki Szerbiában. A hatalmi pártok képviselői szerint ilyen dilemma elé nem kerül Szerbia, s folytatni tudja majd az ország a jó kapcsolatok ápolását Oroszországgal. Az ellenzék egy része pozitívan, az erősen jobboldali pártok negatív hangnemben nyilatkoztak az idézett kijelentés kapcsán.