2024. szeptember 10., kedd

Az USA aggódik a niši orosz–szerb központ miatt

Az Amerikai Egyesült Államokat nem zavarja, ha Oroszország humanitárius krízisek és rendkívüli helyzetek rendezésében segédkezik, de gyanakvó a niši orosz–szerb humanitárius központtal kapcsolatban – jelentette ki Hoyt Brian Yee európai és eurázsiai kérdésekkel megbízott amerikai államtitkár-helyettesi megbízott.

– Nem ismeretes számomra, hogy másutt diplomatákat megillető státussal és védelemmel ruháznának fel humanitárius dolgozókat. Éppen emiatt úgy véljük, hogy Oroszországnak más céljai lehetnek a niši központtal – fogalmazott Yee a belgrádi NIN közéleti hetilapnak adott nyilatkozatában.

Hozzátette, hogy a téma kapcsán számos a hozzáférhető és a kevésbé nyilvános információ is, de a legfontosabb kérdés az, miért van Oroszországnak szüksége Szerbiában, Nišben egy olyan intézményre, amelynek a dolgozói diplomáciai mentelmi joggal is rendelkeznének. Mint közölte, ezzel a kérdéssel kapcsolatban még nem hallott egyetlen meggyőző választ sem.

Arra az újságírói kérdésre felelve, hogy mit tesz Amerika, ha Szerbia mégis megadja a központ dolgozóinak a diplomata státust, Yee azt mondta, Szerbia szuverén állam.

– Nem akarjuk egyetlen államra sem rákényszeríteni a saját akaratunkat. Kötelességünknek érezzük azonban partnereinkkel – Szerbia pedig annak számít a Békepartnerség program keretében és a bilaterális kapcsolatok miatt is – közölni helyzetelemzéseinket, és tanácsokkal látni el őket. Kötelességünk erre felhívni Aleksandar Vučić köztársasági elnök és Ana Brnabić kormányfő figyelmét is, el kell mondanunk, mi hogyan látjuk a helyzetet, milyen veszélyeket látunk egy-egy adott ügy kapcsán. Továbbra is ezt fogjuk tenni, de végső soron Szerbián áll, hogyan dönt – szögezte le az amerikai diplomata.