2024. szeptember 10., kedd

Szerbia újabb olasz beruházókra számít

A Szerbia és Olaszország közötti árucsere-forgalom az utóbbi tíz évben megduplázódott

Sergio Mattarella olasz államfővel és Paolo Gentiloni miniszterelnökkel is találkozott az Olaszországban vendégeskedő Aleksandar Vučić köztársasági elnök. A szerb állam képviselője elsősorban azért lobbizott, hogy minél több olasz beruházó érkezzen Szerbiába. A két ország közötti politikai és gazdasági kapcsolatok erősítéséről folytatott tárgyalást követően Mattarella és Vučić díszebéden folytatták a beszélgetést.

Vučić és Gentiloni a gazdasági kapcsolatok erősítése mellett elsősorban a két ország közötti bilaterális kapcsolatokról egyeztetett. A szerb elnök kabinetjéből érkezett sajtónyilatkozat szerint Gentiloni aláhúzta: a két ország közötti baráti kapcsolatokat, illetve kiváló gazdasági és politikai együttműködésük tényét már felesleges hangsúlyozni. A kiemelkedő szerb–olasz kapcsolatok hozzájárulhatnak a regionális kapcsolatok építéséhez és a stabilitás elmélyítéséhez – emelte ki az olasz miniszterelnök.

Vučić szavai szerint Olaszország Szerbia egyik legjobb kereskedelmi partnere. Az államfő abban reménykedik, hogy nemcsak az olasz beruházók mutatnak érdeklődést Szerbia iránt a jövőben, hanem a turisták is. Vučić köszönetet mondott Olaszországnak, amiért lankadatlanul támogatja Szerbia európai uniós csatlakozását, majd a szerbiai gazdasági reformokról tájékoztatta az olasz kormány első emberét, végezetül pedig a Belgrád és Pristina közötti brüsszeli párbeszéd folytatásáról beszélgettek. Vučić reményét fejezte ki, hogy a két ország kormányai hamarosan ismét együttes ülést tartanak, Gentiloni pedig helyeselt, egyetértett azzal kapcsolatban, hogy a két kormánynak érdemes lenne összeülnie.

A Szerbiai Nemzeti Bank kimutatása szerint Olaszország egyike Szerbia legjelentősebb külföldi beruházóinak. Az országban több mint 600 olasz vállalat üzletel, az ezekben foglalkoztatott alkalmazottak száma pedig meghaladja a 26 ezret. A Köztársasági Statisztikai Intézet szerint a két ország közötti árucsere-forgalom az utóbbi tíz évben megduplázódott: 2006-ban 1,6 milliárd eurót tett ki, 2016-ban pedig 3,7 milliárd eurót. A szerbiai kivitel értéke Olaszországba 2006-ban 736 millió euró volt, 2016-ban pedig már 1,9 milliárd euró. Az áttörést a 2013. év hozta meg, amikor a kragujevaci Fiat gyárban gyártott gépkocsik kivitelének köszönhetően az árucsere-forgalom 50 százalékkal, a szerbiai kivitel pedig 90 százalékkal növekedett. Azóta Szerbia többletet jegyez az Olaszországgal való árucsere-forgalom tekintetében. Tavaly ez a többlet 162 millió eurót tett ki.