2024. szeptember 9., hétfő

„Tudjuk, miben állapodtak meg”

Állítólag zaklatták Macedóniában a szerbiai diplomatákat

Aleksandar Vučić szerb államfő és Zoran Zaev macedón miniszterelnök ma délben telefonon egyeztet a Szerbia és Macedónia között kialakult diplomáciai feszültség kapcsán. Mint ismeretes, Szerbia vasárnap hazarendelte szkopjei nagykövetségének teljes személyzetét, mert a hazai hírszerzés olyan meggyőző bizonyítékokra bukkant, melyek a macedón szolgálatok ellenséges tevékenységéről adtak tanúbizonyságot. Macedónia és Szerbia között megromlottak a viszonyok, Szkopje bejelentette, hogy az Európai Unió államaihoz hasonlóan támogatni fogja Koszovó UNESCO-tagságát, Szerbia pedig válaszlépésként kilátásba helyezte, hogy felülvizsgálja korábbi álláspontját Macedónia hivatalos nevének elfogadása kapcsán. A belgrádi sajtó közben olyan információk birtokába jutott, melyek szerint a hazai diplomatákat zaklatták Macedóniában, követték, sőt, egyes esetekben fenyegették is őket, s ez is oka volt a szerbiai lépésnek.

Ivica Dačić külügyminiszter alátámasztotta a nap folyamán, hogy Vučić és Zaev telefonon beszélnek ma, de kilátásba helyezte, hogy maga is egyeztetni fog macedón kollégájával, Nikola Dimitrov külügyi tárcavezetővel. Ana Brnabić kormányfő a napokban egy nemzetközi értekezleten élőben is beszélget majd Zaevvel. Ivica Dačić közölte, a szerb intézkedés egyik célja az volt, hogy tudassa Macedóniával, tisztában van vele, miben állapodott meg ez az állam másokkal, s kifejezze a nemtetszését, hiszen „efféle megállapodásokat baráti államokat megsértve nem szokás kötni”.

Nikola Dimitrov kijelentette, hogy a macedón kormány nem adott utasítást Szerbia ellen irányuló hírszerzési tevékenység lefolytatására, s maga a kormány sem folytatott ilyen munkát. Mint mondta, a macedón kormány egyetlen ország, így a szomszédos Szerbia ellen sem rendelt el hasonló lépéseket, s megerősítette, hogy tárgyalni fog a történtekről Dačićtyal. A macedón intézmények kizárólag a macedón polgárok érdekeit szolgálva tevékenykednek, az alkotmánnyal összhangban – fogalmazott a sajtótájékoztatón a macedón külügyminiszter.