2024. szeptember 9., hétfő

Belgrádban tárgyal David McAllister

Ma és holnap Belgrádban a hatalom és az ellenzék képviselőivel tárgyal David McAllister, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője. Újabb látogatása előtt úgy nyilatkozott, hogy haladás tapasztalható Szerbia uniós felzárkózásában, de van még mit tenni a jogállam kiépítéséért és a korrupció visszaszorításáért. Megjegyezte azt is, hogy a szabad médiumok a jól működő demokrácia alapfeltételei közé tartoznak.

A jelentéstevő, aki az Európai Parlament Külügyi Bizottságának a vezetője is, találkozik Aleksandar Vučić államfővel, Ana Brnabić kormányfővel és több miniszterrel, ezenkívül véleményt cserél ellenzéki vezetőkkel is. A találkozón valószínűleg ott lesz Dragan Šutanovac, a Demokrata Párt és Boris Tadić, a Szociáldemokrata Párt elnöke, Saša Radulović, az Elég volt! tömörülés vezetője, valamint Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke.

McAllister legutóbb augusztus 12-én járt Belgrádban, akkor csak Aleksandar Vučić államfővel találkozott. Azt mondta: Szerbia akkor léphet be az Európai Unióba, amikor arra felkészül. A jelentéstevő további támogatást ígért Szerbiának, de hangsúlyozta, hogy ez is attól függ, milyen haladást tud felmutatni az ország a gazdasági reformok területén, a jogállam kiépítésében és a korrupció elleni fellépésben.