2024. augusztus 24., szombat

Egymás után megvonják a tartományi hatásköröket?

A tartományi kormány kifogásolja, hogy az állam felügyeleti és döntési jogokat von meg tőle, valamint felszámolja az Elektrovojvodinát

A tartományi kormány a szerdai ülésén határozott véleményének adott hangot, miszerint ellenzi az Elektrovojvodina felszámolását, amely az egyik legerősebb vállalat a tartomány területén. A kormány ugyanakkor kifogásolta, hogy az állami szervek törvényeken keresztül csökkentik a tartományi hatásköröket.

A Szerbiai Villanygazdaság átalakításáról szóló döntés szerint egy vállalatba tömörítik, a belgrádi áramszolgáltatóhoz kapcsolja az összes regionális szolgáltatót, így az újvidéki székhelyű, többi regionális vállalatnál sokkal jobb eredményeket megvalósító Elektrovojvodinát is.

A vajdasági hatalmi pártok (Demokrata Párt, Vajdasági Szociáldemokrata Liga és Vajdasági Magyar Szövetség) egyetértettek abban, hogy az autonómia ellen irányuló lépésről van szó. A VSZL emlékeztette a polgárokat a napokban megtartott nagybecskereki sajtótájékoztatóján, hogy az Elektrovojvodina megszüntetése nagyon hasonlít arra, amit annak idején a Naftagasszal tett a korábbi szerbiai hatalom. A legnagyobb hasznot hozó vállalatot előbb a NIS-hez csatolták, majd pedig aprópénzért eladták az oroszoknak.

A tartományi kormány közleményében kiemeli, az illetékes szervek folyamatosan figyelmen kívül hagyják a tartományi intézmények javaslatát, amelyek a polgárok érdekeit szolgálják, és amelyek között szerepel a vajdasági képviselőház kérvénye is, amely szerint ne számolják fel az Elektrovojvodinát, ám ezt a kérvényt is figyelmen kívül hagyták. Éppen ezért a tartományi kormány sürgős találkozót kért a szerb kormány képviselőivel, hogy tárgyaljanak a tartomány hatásköreinek megszüntetéséről. Rámutatnak, a Vajdaság Autonóm Tartomány hatásköreinek meghatározásáról szóló törvény és a mezőgazdaság, a vízgazdaság és az erdészet területén megfogalmazott törvényjavaslatokon keresztül szemmel látható tendenciával szüntetik meg a tartományi hatásköröket. A törvényjavaslatok szövegében vagy csökkentik a tartományi hatásköröket, vagy megszüntetik azt. Így a vizekről szóló törvény egyik módosítási javaslata szerint megszűnik Vajdaság AT hatásköre a felügyelet terén, vagyis a vízfelügyelőséget felszámolják. Az erdőkről szóló törvény módosítási javaslatában számos változásra lehet számítani, amelyek szerint nem a tartomány hatáskörébe tartozik majd a 10 árnál kisebb erdők és az erdős területek rendeltetésének módosítása, ugyanakkor nem ő ad felhatalmazást a tartomány területén levő erdők megfigyelésére, és nem dönthet az erdőkkel való gazdálkodásról sem. Az illetékes tartományi titkár észrevételezte a közjavak használatára számolt díjakról szóló törvényt, a vízdíjakat, valamint az erdészre és a vadászra számolt díjakat kifogásolta – áll a tartományi kormány szerdai közleményében.