2024. szeptember 14., szombat

Nagyhatalmak nagykövetei a kormányfőnél

Aleksandar Vučić kormányfő tegnap fogadta az USA, Nagy-Britannia valamint a Kínai Népköztársaság belgrádi nagyköveteit. A megbeszélésekre külön-külön került sor a kormány épületében.

Michael Kirby, az USA belgrádi nagykövete és a kormányfő megállapították, hogy a két ország együttműködése egyre jobb, és minden téren lehetőség nyílik ennek az együttműködésnek a további  előremozdítására. A kormányfő ismertette a nagykövetet a pozitív gazdasági reformokról, valamint a kormány intézkedéseiről, és megköszönte a segítséget azok kivitelezésében. Michael Kirby hangsúlyozta, hogy ez okból növekszik az amerikai cégek érdeklődése a szerbiai beruházások iránt. A kormányfő megköszönte Denis Keefe, Nagy-Britannia belgrádi nagykövetének, hogy a brit kormány Szerbiát is bevonta a Jó Gazdálkodás Alapítványba, abba az újonnan indított, több éves projektjébe, mely támogatást nyújt a politikai és gazdasági reformok megvalósításához. A kormányfő kiemelte, hogy ennek a projektnek nagy hordereje van. Nagy-Britannia szándéka, hogy eme Alapítványon keresztül támogassa a szerb gazdaság különféle ágazatainak, a banki és az adózási rendszerének liberalizációját és modernizációját, valamint a joguralom és a demokratikus felelősség erősítését, melyek felkészítik Szerbiát az európai uniós tagságra.

Li Manchanggal, a Kínai Népköztársaság belgrádi nagykövetével arról a konferenciáról tárgyalt a kormányfő, amelyet november 24-én és 25-én tartanak Kínában a házigazda és 16 kelet-európai ország részvételével. A kormányfő és a nagykövet beszélgetésük során tárgyaltak a Belgrád–Budapest vasútvonal felújításáról és megépítéséről is, annak érdekében, hogy ez a Szerbiának életbevágóan fontos projekt még az idei évben megkezdődhessen. A vasútvonal kiépítése mellett más hazai projektumokról is szó esett, melyekben kínai cégek is közreműködnek.