2024. szeptember 14., szombat

Politikai taktikázás

Đorđe Vukadinović: Ezzel a többséggel a parlament azt is megszavazhatná, hogy a nappal valójában éjszaka

A szerbiai elemzők arra a kérdésre próbáltak választ adni, hogy miért is van szükség kiírni az előrehozott köztársasági parlamenti választásokat. Első látásra ugyanis semmi nem teszi indokolttá ezt a lépést.

Aleksandar Vučić miniszterelnök, a Szerb Haladó Párt elnökének az érvelése logikátlan, komolytalan, ésszerűtlen és sérti a józan észt, értékelte Đorđe Vukadinović, aki nem érti, hogy milyen alapon beszél a miniszterelnök drámai hangulatról, amikor abszolút többséggel rendelkezik a parlamentben. Ezzel a többséggel a parlament azt is megszavazhatná, hogy a nappal valójában éjszaka, jegyezte meg.

– Az országban nincsenek tömeges tüntetések, sehol sem fetreng az aszfalton több ezer elégedetlen polgár. Azért döntött Vučić az előrehozott választások mellett, mert tartományi és helyi önkormányzati szinten egyébként is választásokat kellett volna tartani. Úgy értékelték, hogy az SZHP a nagyobb városokban és a tartományban a legerőtlenebb, ezen a tényen pedig csak az segíthet, hogy a köztársaságban is választásokat tartanak, hiszen a központi kampánynak sikerül majd háttérbe szorítania a tartományi és az önkormányzati kampányt. Az SZHP úgy mérte fel, hogy csak akkor tudná megismételni 2014-es választási sikerét, ha mindhárom szinten választásokat tartanak – magyarázta Vukadinović.

Zoran Stojiljković, a Belgrádi Egyetem Politikai Tudományok Karának professzora szerint érdemes elismerni, hogy Vučić elismerésre méltó módon taktikázik. Azzal, hogy kiírják a rendkívüli választásokat, az SZHP-nek jók az esélyei arra, hogy a szimbolikus 2020-ig hatalmon maradjon, érvelt Stojiljković, mondván: tekintettel arra, hogy a gazdaság egyelőre feltehetőleg nem virágzik fel érdemben, a közszférában pedig újabb elbocsátások esedékesek, nem valószínű, hogy a haladóknak később sikerülne ugyanolyan jól szerepelniük a választásokon, mint ahogyan feltehetőleg most fognak.