2024. szeptember 14., szombat

Megállapodna az ellenzék

A következő egyeztetésre várhatóan pénteken, január 22-én kerül sor

Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke a köztársasági szinten ellenzékből politizáló, demokratikus irányultságú pártok mielőbbi összefogását sürgeti. Értékelése szerint nem végeláthatatlan tárgyalásokra, hanem megállapodásra és közös fellépésre van szükség.

Jovanović reményét fejezte ki, hogy a Demokrata Párt és a keddi tárgyalásokon részt vevő többi párt a következő néhány napban minden kérdés tekintetében közös álláspontot alakít ki. A cél a modern, európai Szerbia kialakítása, emelte ki az LDP elnöke, mondván: a demokratikus irányultságú pártok komoly hozzáállással tartoznak a társadalomnak.

– A vég nélküli viták helyett pártjainknak mielőbb el kell kezdeniük hatékonyan küzdeni Aleksandar Vučić és a Szerb Haladó Párt ellen. Ezért lenne jó, ha a következő néhány napban megállapodnánk – fogalmazott Jovanović.

Nem sokkal ezt a nyilatkozatot követően Jovanović, valamint Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke és Boris Tadić, a Szociáldemokrata Párt első embere egyeztetésre hívták Bojan Pajtićot, a DP elnökét. A találkozó napját péntekre, január 22-re tűzték ki. A DP központi irodájából azonnal megérkezett a válasz, hogy a találkozón Pajtić helyett Dragoljub Mićunović, a DP Politikai Tanácsának elnöke és Goran Ješić, a párt alelnöke vesznek részt, mivel a pártelnök aznap Brüsszelbe utazik.

Az ellenzéki pártok rendkívüli választásokon való közös részvételéről szóló keddi egyeztetés eredménytelenül zárult, legalábbis öt párt szerint. Az öt párt – a Szociáldemokrata Párt, a Liberális Demokrata Párt, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga, a Szerbiai Népmozgalom és az Együtt Šumadiáért párt – képviselői a tárgyalás előtti álláspontjaiknál maradtak, semmivel sem kerültek közelebb a megegyezéshez, áll közös közleményükben.

Janko Veselinović, a Fordulat Mozgalom vezetője nem ért egyet a közleménnyel, vagyis azzal, hogy az első tárgyaláson nem kerültek közelebb egymáshoz a felek. Az ellenzéki pártoknak igenis sikerült közös nevezőre jutniuk a lényegbeli kérdések tekintetében, közölte Veselinović, aki az egyik ilyen lényegbeli kérdésként Vučić és az SZHP hatalmának megdöntését említette.