2024. július 17., szerda

VSZL: A nyilatkozat legyen bevezető a rendszerbeli változásokhoz

A ligások mindig is azt hangoztatták, hogy Vajdaság Szerbia része. Megalapozatlan szeparatizmusról beszélni, hiszen a tartomány jobb helyzetéért, pénzeléséért, vagyonáért és értékeiért való kiállás nem az elszakadást jelenti – mondta Aleksandar Marton, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga tartományi képviselője tegnapi nagybecskereki sajtótájékoztatóján.

A Vajdaság alkotmányos és törvényes jogainak védelméről szóló nyilatkozattal kapcsolatos történések a politikus szerint azt mutatják, hogy sokan még nem szabadultak meg a kilencvenes évek politikai hangulatától, amelyet a gyűlölet és a félelem jellemzett. Szerinte a Bojan Pajtić tartományi kormányfő által előterjesztett deklaráció elkésett. Szerbia Alkotmányával kapcsolatos véleményezéskor kellett volna napvilágot látnia, amely korlátozta Vajdaság hatáskörét.

– Akkor sok vajdasági politikus nem hallgatta meg a VSZL figyelmeztetését. Nem úgy a polgárok, akiknek többsége bojkottálta az ilyen alkotmányt. Ennek ellenére támogatni fogjuk a kezdeményezést, hogy Vajdaság jobb helyzetbe kerüljön – mondta Marton, reményét fejezve ki, hogy ez nem egy kavics lesz a mozaikban, hanem bevezetője a szerbiai rendszerbeli változásoknak, beleértve a decentralizációt és az alkotmánymódosítást is.