2024. július 16., kedd
PORTRÉ

Veroljub Stevanović

A tapasztalat azt mondatja velünk, hogy Szerbiában semmi sem történik úgymond véletlenül. Nem csoda, hogy a letartóztatások vagy éppen a súlyosan megvádolt személyek felmentése mögött is a legtöbben politikai leszámolást vagy revánsot vélnek felfedezni.

A hétfőn történt kragujevaci letartóztatásokat – az előzményeket is szem előtt tartva – elég nehéz volna azzal elintézni, hogy az ügyészség és a rendőrség csak a dolgát végezte, amikor előállították Veroljub Stevanović polgármester legközelebbi munkatársait, pártjának magas rangú tisztségviselőit. Zlatko Milić, az Együtt Šumadijáért párt igazgatója és a városi képviselő-testület titkára ellen az a vád, hogy visszaélt hivatali helyzetével, és 185 ezer euróval károsította meg pártját. Magyarán: sikkasztott. Ezzel párhuzamosan a Szomszéd fedőnevű akcióban a rendőrség őrizetbe vett három személyt, köztük Nebojša Vasiljevićet, a Radnički labdarúgóklub alelnökét – aki „mellesleg” az Együtt Šumadijáért alelnöke és a városi tanács beruházásokkal megbízott tagja – mert, a gyanú szerint, mintegy félmillió euróval rövidítették meg a labdarúgóklubot.

A helyi rendőrség és a várost irányító koalíció legerősebb pártjának viszonya egy jó ideje nem nevezhető felhőtlennek. Októberben Stevanovićék a kragujevaci rendőrség vezetőinek felelősségre vonását és leváltását követelték. Állításuk szerint helyi újságírókat és tisztségviselőket fenyegettek. Később előkerült egy videofelvétel, amelyet egy biztonsági kamera rögzített szeptemberben, és amelyen jól látható, amint ütik-verik Ivica Smailovićot, az EŠ igazgatóbizottságának tagját. A támadók között helyi rendőrnyomozók is látszanak, állították Stevanovićék, és nyomban feljelentést is tettek a helyi rendőrkapitányság vezetője, Ivan Đorović ellen, akinek szerintük tudnia kellett az esetről, mégsem intézkedett.

A hét eleji letartóztatások tehát a két hatalmi struktúra közötti ellentét számlájára is írhatók, azonban a polgármester továbbment, és immár azt állítja, hogy Radomir Nikolić, az államfő fia, a Szerb Haladó Párt városi bizottságának elnöke áll a letartóztatások hátterében, mert az a célja, hogy Kragujevacon is a haladók szája íze szerint alakítják át a városvezetést. Az SZHP persze cáfol, a miniszterelnök-rendőrminiszter úgyszintén tagadja, hogy politikai indíttatású volna az ügy, a Szerbiai Egyesült Régiók pártunió – melynek az EŠ is tagja – pedig halkan tiltakozik ugyan a módszer ellen, de próbál elhatárolódni az esettől. Dinkić miniszter például még nem nyilvánított véleményt az ügyben, ami jelzésértékű, pedig a legerősebb helyi emberének nyaka körül szorul a hurok.

Veroljub Stevanović 1946-ban született tősgyökeres kragujevaci családban. Az általános iskolát, a gimnáziumot és az egyetemet is szülővárosában végezte el. Gépészmérnöki végzettséget szerzett. Diplomázás után a város büszkeségének számító Zastava autógyárban kapott munkát, majd az egészségügyi központ műszaki részlegének igazgatója lett. Innen 1986-ban tért vissza a Zastavába, és hamarosan őt nevezték ki a Balkán legnagyobb autógyárának igazgatójává. Irányítása alatt rekordmennyiségű gépkocsit gyártottak le. 1992-ben azonban felmondást kapott, ugyanis a Milošević-rezsim esküdt ellenségének számító Szerb Megújhodási Mozgalom tagja volt.

Politikai karrierjének kezdete 1993-ra tehető, amikor köztársasági képviselői mandátumot szerzett az SZMM színeiben. Az 1996-os helyhatósági választásokon, amikor az összes nagyobb városban az ellenzék átvette a hatalmat, Stevanović Kragujevac polgármestere lett. 2001-ig irányította a várost, majd 2004-ben, amikor először tartottak közvetlen polgármester-választást Szerbiában, Stevanović visszaszerezte Kragujevac első emberének pozícióját, és azóta nem is engedte át másnak.

2006-ban többedmagával kilépett az SZMM-ből, és létrehozta a Szerb Demokratikus Megújhodási Mozgalmat. 2008-ban azonban már az Együtt Kragujevacért regionális párt színeiben indult, amely később, más kisebb pártokkal fuzionálva, felvette az Együtt Šumadijáért nevet. A pártnak jelenleg Stevanović az elnöke.

Barátai és ellenségei egy dologban egyetértenek: Verko, ahogy becézik, borzalmasan keményfejű és energikus politikus, aki állandó rohanásban van: a parlamentben állítólag hármasával szedte a lépcsőfokokat.

Veroljub Stevanović hobbija a galambtenyésztés. Nős, két leánygyermek édesapja.