2024. szeptember 5., csütörtök

Jótékony célú tüntetés

Belgrádban megtartották a 21. Egy az öt millióból elnevezésű tüntetést

Az ortodox nagyszombaton is összegyűltek Belgrádban a kormány munkájával elégedetlen polgárok, ám a szervezők kihangsúlyozták, hogy a megmozdulást ezúttal jótékony célok vezérlik. A tüntetés alatt gyűjtést szerveztek, a pénzadományokat a szerencsétlenül járt Vuk Huljićnak ajánlják fel, aki megbénult, miután majd 4 méterről lezuhant.

A gyülekező a múlt heti alkalomhoz hasonlóan a Terazije-kútnál volt 18 órakor. Ratko Božović szociológus és Branislav Lečić színész szólt az egybegyűltekhez. Utóbbi kiemelte, hogy igenis hoztak változást a tüntetések, ez pedig úgy nyilvánul meg, hogy a kormány elkezdte feltárni és kapkodva megoldani azokat a legsürgetőbb társadalmi problémákat, amelyekre az elmúlt hónapok alatt a polgári megmzdulások rámutattak. Mindez arról tanúskodik, mondta Lečić, hogy egy épelméjű társadalomnak igenis szüksége van ellenzéki hangokra.

Az elhangzott beszédek után a polgárok békés felvonulásba kezdtek a város főbb utcáin a Városi Könyvtár épületénél megtartották a Szabad híradó performanszot.

A bejelentésekkel ellentétben a tüntetők itt nem fejezték be a felvonulást, transzparenseikkel a Kalemegdan felé vették az irányt, ahol a libegő kiépítése ellen kívánnak tiltakozni és felhívni a figyelmet a látványosság kiépítési engedélye körüli jogi ellentmondásokra.