2024. szeptember 5., csütörtök

Megvalósítják az életfogytiglani börtönbüntetést

Ha a megrontás áldozatául eső gyermek, vagy állapotos nő belehal sérüléseibe, a tervezett új legszigorúbb büntetést lehetne kimondani

A Szerbiai Képviselőház ma kezdődő ülésének napirendjén szerepel egyebek mellett a Büntetőtörvénykönyv módosítási javaslata, amellyel a törvényhozás a tényleges életfogytiglani börtönbüntetést emelné be a szerbiai jogrendbe a legsúlyosabb bűncselekmények legsúlyosabb formáinak elkövetőivel szemben.

A büntetőeljárásról szóló törvény módosítási javaslata, valamint a korrupcióellenes törvény javaslata is napirenden szerepel.

Maja Gojković házelnök elsősorban a Büntetőtörvénykönyv módosítási javaslatát (Tijana törvénye) tartja kiemelkedően fontosnak, ezért arra kérte a parlamenti képviselőket, hogy konstruktív észrevételekkel és indítványokkal járuljanak hozzá annak elfogadásához. Ez egy olyan pillanat és téma, amikor félre kellene tenni a politikai különbözőségeket, tette hozzá Gojković, akinek elmondása szerint a következő elkövetőkkel szemben mondhatna ki a bíróság életfogytiglani börtönbüntetést: gyermek, kiskorú, állapotos nő és magatehetetlen személyt megrontó egyénekkel szemben, abban az esetben, amikor a megrontás következménye az áldozat halála. Az életfogytiglani börtönbüntetés a 30-tól 40 évig terjedő börtönbüntetést, azaz az eddigi legszigorúbb börtönbüntetést váltja, amennyiben a javaslat elfogadásra kerül, magyarázta Gojković.