2024. szeptember 4., szerda

Passzolgatják a labdát

Kosovska Mitrovicában békés tüntetésen tiltakoztak a szerbek a letartóztatások ellen

Valamelyest megnyugodtak a kedélyek a koszovói rendőrség és különleges fegyveres alakulatok tegnap végrehajtott letartóztatási akcióját követően, ám továbbra is megoszlanak a vélemények az akció természetével kapcsolatban, de annak tekintetében is nagy a megosztottság, hogy ki kit tájékoztatott annak megejtéséről. A koszovói fél kitart amellett, hogy tegnap a szervezett bűnözés és korrupció felszámolásának céljával tartóztattak le 19 rendőrségi tisztségviselőt és hivatalnokot, Belgrád pedig nem enged azon álláspontjából, hogy a bevetés célja a megfélemlítés volt.

A letartóztatások ellen tiltakozó szerbek Kosovska Mitrovicában (Fotó: Beta/AP)

A letartóztatások ellen tiltakozó szerbek Kosovska Mitrovicában (Fotó: Beta/AP)

TÁJÉKOZTATTÁK BELGRÁDOT 

Vincenzo Grasso, a KFOR sajtófelelőse a Prva TV újságírójának nyilatkozva azt mondta, hogy a belgrádi illetékeseket egy nappal a rendőrségi akciót megelőzően tájékoztatták annak megejtéséről, így feltehetőleg senkire nem hatott a meglepetés erejével. A koszovói fegyveres erők kedden urai voltak a helyzetnek, a KFOR alakulatai végig figyelemmel kísérték a történéseket – emelte ki Grasso, majd megcáfolta azokat az értesüléseket, hogy a KFOR magyarországi katonai állománya egy adott pillanatban megpróbált közbeavatkozni, ám ezt a KFOR parancsnokai megakadályozták. Ezt kedden este Aleksandar Vučić köztársasági elnök mondta a Szerbiai Képviselőházban.

Grasso azokat az állításokat is elvetette, hogy a NATO-katonák nem a fegyvertelen civilek, hanem a koszovói fegyveres erők biztonságát felügyelték. Amíg a koszovói rendőrség nem kéri a KFOR-tól, hogy avatkozzon be, azaz bármilyen módon támogassa valamelyik bevetését, addig a NATO-erők csak figyelemmel kísérik a helyzetet – nyomatékosította Grasso.

A sajtófelelős abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy a koszovói békére nézve pillanatnyilag az uszító jellegű retorika, továbbá a propaganda, a provokáció és a politikusok olykor valótlan állításai jelentik a legkomolyabb veszélyt.

NEM TÁJÉKOZTATTÁK BELGRÁDOT

Aleksandar Vučić megcáfolta, hogy a belgrádi vezetést bárki tájékoztatta a letartóztatási akcióról. A nemzetközi közösség képviselői valótlanságot állítanak – tette hozzá Grasso sajtónyilatkozatának közzétételét követően, mondván, hogy néhány órával az akció után valóban „bizonyos szintű kommunikáció zajlott a felek között”, ám azt megelőzően semmi esetre sem. Az más téma, hogy Belgrád már jóval korábban tudott arról, hogy mit tervez a koszovói rendőrség – közölte Aleksandar Vučić az N1 TV hírösszeállítása szerint, kiemelvén, hogy az értesüléseket a hírszerző ügynökségektől szerezték. Jó lenne, ha a Kfor közölné, hogy ki tájékoztatott kit, kedden még arra is példa volt, hogy a KFOR parancsnoka nem volt hajlandó beszélni a Szerbiai Katonaság vezérkari főnökével – hangsúlyozta Vučić.

– Valójában mi tájékoztattuk őket arról, hogy mi készül. Egészen május 17-éig megpróbáltuk meggyőzni őket arról, hogy mégse ejtsék meg a letartóztatási akciót. Amikor azt a választ kaptuk, hogy muszáj, mivel az akció a szervezett bűnözés és a korrupció felszámolására irányul, arra kértük őket, hogy ne lépjenek fegyveres erők Észak-Koszovó területére, ehelyett postázzanak idézést a gyanúsítottaknak. Arról nem beszélve, hogy milyen korrupcióellenes küzdelem az, amelynek a keretében kétszer annyi szerbet tartóztatnak le, mint albánt. Ez azt jelenti, hogy a szerb rendőrök 28-szor nagyobb bűnözők az albánoknál? – fogalmazott Vučić.

Az államfő ezt követően aggodalmának adott hangot az esetleges jövőbeni történések okán, majd megismételte, hogy Szerbia megvédi lakosságát, azaz nem tűri el, hogy bárki is kiélje magát rajta, majd kifejtette, hogy az pristinai hatalom valós célja Željko Bojićnak, a koszovói rendőrség észak-koszovói parancsnokának a letartóztatása.

Vučić a folytatásban megcáfolta azokat az állításokat, hogy amikor kedden a parlamenti képviselők előtt kifejtette, „a Szerbiai Katonaság megvédi Szerbia lakosságát, abban az esetben, ha veszélyeztetik megmaradását és testi épségét Koszovóban”, azt szerette volna sugallni, hogy a Szerbiai Katonaság szükség esetén katonai akciót hajt végre Észak-Koszovóban. Szerbia nem kíván háborúzni, csak megvédeni a polgárait – nyomatékosította az államfő.

TÜNTETÉS KOSOVSKA MITROVICÁBAN

A tegnapi történések okán tegnap délben Kosovska Mitrovica északi részében a szerb lakosság tüntetést szervezett. Goran Rakić, a Szerb Lista vezetője egységre és kitartásra kérte a polgárokat, valamint arra, hogy ne engedjék magukat befolyásolni a provokációk által. Az érdemi erő birtokosai nem a betegeken és az öregeken demonstrálják erejüket – tette hozzá.

– Ha a háborús gaztevők rendet szeretnének tenni az udvarokban, azt lehetőleg kezdjék a sajátjukban. A lehető legnagyobb igazságtalanság tanúi vagyunk és nem tudom, hogy mindennek mikor lesz vége. Gaztevők öltötték magukra a rendőr egyenruháját, majd törtek, zúztak, ütöttek mindent és mindenkit, aki az útjukba került. Tudom, mindannyian úgy érzik, hogy nehéz higgadtnak maradni, illetve megőrizni a békét, de fontos, hogy senki ne reagáljon a nyugati erők konyhájában kotyvasztott provokációra. A szerbek bíznak Aleksandar Vučićban, és hisznek neki, ezért szülőföldjükön maradnak. A koszovói szerbek igazságosságot, szabadságot és biztonságot követelnek – taglalta a tüntetésen Rakić a KoSSev hírportál összeállítása szerint, majd külön köszönetet mondott a Zubin Potok-i szerbeknek, akik kedden útzárlatokkal lehetetlenítették el a ROSU gépjárműveinek a továbbhaladását. Ennek a helyi önkormányzatnak a területén történt a legtöbb személyi sérülés a keddi akció során.

Srđan Vulović, Zubin Potok polgármestere a tüntetésen felszólalva megrökönyödésének adott hangot a letartóztatási akció során tapasztalt brutalitás okán. Különösen elképesztőnek tartja, hogy „a ROSU alakulata megsebesített egy süketnéma, nyugdíjaskorú polgárt, akit most a Kosovska Mitrovica-i kórházban kezelnek”. Ezt a férfit brutálisan összeverték, fogdába zárták, majd csak azt követően fogták fel, hogy azért nem tudnak vele kommunikálni, mert süketnéma, azaz testi fogyatékkal élő személy – hangsúlyozta Vulović, aki tudni véli, hogy a letartóztatott szerbek egyike sem foglalkozik sem csempészettel, sem egyéb gazdasági jellegű vétséggel nem hozható összefüggésbe. Békés és tisztességes polgárokat tartóztattak le – mondta Zubin Potok polgármestere.

Mindezt követően Milan Ivanović, a Kosovska Mitrovica-i Koszovói Klinikai Központ igazgatója megerősítette, hogy a koszovói szerbek politikai képviselői kedden arra kérték Aleksandar Vučićot, hogy a reciprocitás elvével összhangban foganatosítson intézkedéseket Koszovóval és az albánokkal szemben. Ezeknek az intézkedéseknek legalább politikai, gazdasági és nemzeti jellegűeknek kell lenniük – tette hozzá.