2024. szeptember 3., kedd

Be sem léptek, már kilépnének…

Tirana feltételekhez köti a Kis-Schengent

Albánia nem fogja támogatni a nyugat-balkáni „kis-schengeni” együttműködést, amennyiben abba nem vonják be Koszovót is – jelentette ki ma Gent Cakaj albán külügyminiszter.

Mint ismeretes, Zoran Zaev, Észak-Macedónia kormányfője, Edi Rama albán kormányfő és Aleksandar Vučić szerb államfő október 10-én a péterváradi találkozó során arról egyeztetett, hogy 2021 végén már csak személyi igazolványra legyen szükség e három állam polgárainak ahhoz, hogy átléphessék az országhatárokat. Egy – mindhárom állam által aláírandó – dokumentum elfogadását tervezik, amelyről november 10-én Ohridban még tárgyalnak, s melynek lényege az alapvető szabadságjogok helyzetének előbbrevitele, a vagyon, az áru, a szolgáltatások és az emberek szabad áramlásának a garantálása a három ország között. Olyan értékek ezek, amelyek élhetőbbé teszik a mindennapokat, megkönnyítik a polgárok helyzetét, segítik boldogulásukat, emellett teljes mértékben megfelelnek az uniós elvárásoknak is – fejtegette akkor nyilatkozatában Vučić, hozzátéve, hogy a polgárokon kívül a gazdaság számára is hasznos lesz ez az intézkedés.

Cakaj most a koszovói televíziónak nyilatkozva közölte, hogy Edi Rama egyik alapfeltétele az, hogy Pristina is részt vegyen ebben az együttműködésben, és ha ezt nem teszik lehetővé, úgy Albánia is rögtön visszalép.

A nyugat-balkáni kapcsolatokat illetőn Koszovó helyzete elsődleges szempontnak számít Tirana számára – értékelte Cakaj. Hozzátette: éppen ezért, semmilyen könnyítést, megállapodást sem szabad elfogadni úgy, hogy abból Pristinát kihagyják. Úgy vélekedett, hogy meg kellene változtatni a Kis-Schengen elnevezést is, amelyről az elképzelés ismertté vált a régióban. Hamarosan Horvátországgal és Montenegróval is egyeztetnek, s nem háromoldalú lesz a kezdeményezés – értékelte az albán diplomácia vezetője.