2024. szeptember 3., kedd

Van pénz az egyszeri támogatásra

A parlament elkezdte megvitatni a módosítási javaslatot, amely a nyugdíjasok támogatása megvalósulásának az egyik legfontosabb feltétele

A nyugdíjasoknak nincsen okuk az aggodalomra, az illetékesek elkülönítették a november elején esedékes egyszeri támogatás kifizetéséhez szükséges összeget, jelentette ki Zoran Đorđević munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter. Mint arra a miniszter a folytatásban emlékeztetett, az 5 ezer dináros egyszeri segélyt november elejétől kezdik meg kifizetni.

Zoran Đorđević eddig a védelmi minisztérium államtitkára volt (Fotó: Beta/Milan Obradović)

Zoran Đorđević (Fotó: Beta/Milan Obradović)

A Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint Đorđević a Szerbiai Képviselőház ülésén elmondta, hogy a támogatás kifizetéséhez szükséges összeget egyrészről a takarékoskodás, másrészről pedig a költségvetési bevételek növelése által sikerült előteremteni. A növekedő bevételek témájában a miniszter a bírósági perek mentén megvalósuló kényszer-megfizettetéseket emelte ki példaként.

A Nyugdíj- és Rokkantságbiztosítási Alapban az állami költségvetés módosítása után a bevételeket és a kiadásokat 668,14 milliárd dinárban határozták meg, ez pedig 8,04 milliárd dinárral több, mint azt korábban tervezték. A vonatkozó törvény értelmében kivételes esetekben az alapban rendelkezésre álló összegekből pénzügyi támogatást is ki lehet fizetni, abban az esetben, ha a támogatásra nagyobb számú felhasználónak van szüksége, emelte ki Đorđević. Mint hozzátette, az egyszeri támogatás címén összesen 8,72 milliárd dinárt fizet ki az állam.

Mielőtt az állam megkezdetné a támogatás kifizetését, a parlamentnek módosítania kell a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantságbiztosítási Alap pénzügyi tervét. Ennek a módosítási javaslatnak a vitája kezdődött meg ma a parlamentben.