2024. szeptember 3., kedd

Egyszeri támogatás november 5-étől

A parlament előtt van a nyugdíjasok 5000 dináros egyszeri támogatásáról szóló határozat

A köztársasági képviselőház ma folytatta ülését, amelynek napirendjén többek között a postai szolgálatokról szóló törvény, a termékbiztonsággal foglalkozó törvény, az információs biztonságról szóló törvény, valamint az import-export törvény szerepel, de gyorsított eljárásban a Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap pénzügyi tervének módosításáról szóló határozat is terítékre került. E módosítás teszi lehetővé ugyanis, hogy a nyugdíjasok novemberben megkapják az 5000 dináros egyszeri támogatást.

A parlament ülésén jelen volt Siniša Mali pénzügyminiszter és Zoran Đorđević foglalkoztatási, munkaügyi és szociális védelmi miniszter. Ők rámutattak arra, hogy a pénzügyi terv módosítására azért van szükség, mert ahhoz, hogy minden nyugdíjas, rokkantsági nyugdíjas megkaphassa az 5000 dináros egyszeri támogatást, a pénzügyi tervben valamivel nagyobb kiadással kell számolniuk. Đorđević kiemelte, mintegy 1,74 millió nyugdíjas, rokkantsági nyugdíjas, vagy hadirokkant jogosult erre az egyszeri támogatásra. Majd beszámolva a nyugdíjbiztosítási-alap idei pénzügyi tervéről, közölte, a módosítás után 668,14 milliárd dinárral számol az alap.

Đorđević kiemelte, az egyszeri támogatásokat a nyugdíjabiztosítási-alap a tervezettnél magasabb bevételnek köszönhetően tudja kifizetni, hiszen augusztus óta több pénz folyt be az alapba, mint amennyire számítottak, ugyanakkor sikerült csökkenteni a kiadásokat is.

Amennyiben a parlamenti képviselők elfogadják a nyugdíjabiztosítási-alap pénzügyi tervének módosítását, a nyugdíjasok november 5-étől kézhez kapják az 5000 dináros egyszeri támogatást.

A korábbi kifizetésekhez hasonlóan a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap először azoknak fogja átutalni a pénzt, akik folyószámlára kapják a nyugdíjukat, ezt követően azok kapják meg, akik a posta tolóablakainál veszik át havi járandóságukat, és végül megérkezik a pénz ahhoz a 420 ezer nyugdíjashoz is, akiknek a postás viszi házhoz a nyugdíjat.