2024. szeptember 3., kedd

„Protekcionizmus helyett legyen együttműködés”

Ana Brnabić bejelentette a Görögországgal való stratégiai partnerség kialakítását

Ana Brnabić miniszterelnök ma Athénban részt vett az Európai Unió és az arab államok negyedik csúcstalálkozóján, amelynek központi témája ezúttal a stratégiai partnerség erősítésének a lehetősége volt az említett térségek országai között, úgy a gazdaság, mint a biztonságpolitika területén. Az előzetes bejelentések értelmében a gazdasághoz kapcsolódóan a résztvevők elsősorban az energetika, a közlekedési infrastruktúra, az innovációk, a technológia és az egészségügyi védelem területeit járták körbe. Az Ana Brnabić sajtóirodájában megfogalmazott közlemény szerint az EU és az arab országok szoros együttműködése a biztonság megőrzésének az egyik alapfeltétele.

Brnabićot Micotákisz is fogadta (Fotó: Beta/DS)

Brnabićot Micotákisz is fogadta (Fotó: Beta/DS)

A szerb miniszterelnök egyike volt a felszólalóknak, akik megnyitották az Európa és az arab világ – tranzíció és geopolitika elnevezésű előadást. Brnabićnak sikerült az eddigiekhez képest új fényben feltüntetnie Szerbiát és rámutatnia az országban rejlő, kevésbé ismert előnyökre, értékelte sajtónyilatkozatában a csúcstalálkozót követően, ugyanakkor kiválónak minősítette Szerbia és az arab országok együttműködését, különösen a mezőgazdaság területén. A kormányfő elmondása szerint a jövőben a szerbiai IT-szektor és a digitális termékeknek az arab országokban való népszerűsítésére helyezik a hangsúlyt. Protekcionizmus helyett a világ országainak az együttműködésre kellene törekedniük, húzta alá Brnabić.

A szerb miniszterelnök Athénban Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel és Prokopisz Pavlopulosz államfővel is találkozott. Ezen egyeztetéseket követően a szerb kormány első embere bejelentette, hogy decemberben tartják meg a szerb–görög együttműködési tanács harmadik ülését. Ehhez kapcsolódóan már megkezdődött a Szerbia és a Görögország közötti stratégiai partnerségről szóló megállapodás kidolgozása, tette hozzá Brnabić, és reményének adott hangot, hogy a dokumentumot a decemberi ülésen alá is írják. A miniszterelnök a stratégiai partnerségtől a kapcsolatok érdemi elmélyülését várja.