2024. szeptember 3., kedd

Arab országokban kötött ki az „olcsó” fegyver?

Az ellenzék és a Belügyminisztérium az egyik közvetítő bűnösségével foglalkozik – Tepić szerint éppen most igyekeznek eltüntetni a nyomokat

Folytatódott ma a nyilatkozatháború azoknak a vádaknak a kapcsán, melyek szerint a hatalmi Szerb Haladó Párt illegális fegyverbiznisz-hálózat részét képezi. Ahogyan arról lapunk mai számában beszámoltunk, a belgrádi NIN közéleti hetilap tényfeltáró cikkében rámutatott arra, hogy a hazai fegyvergyárak megkülönböztetett figyelmet szentelnek a hatalmi Szerb Haladó Párt pénzelőinek körébe tartozó vállalatoknak, a kelleténél olcsóbban adnak el számukra fegyvert és lőszert, ami aztán idegen országok piacán köt ki. A lapnak információi vannak arról, hogy a valjevói Krušik fegyver- és tölténygyár áron alul adott el fegyvert a GIM nevű cégnek, melynek a tulajdonosa Branko Stefanović, Nebojša Stefanović belügyminiszter édesapja.

Marinika Tepić szerint „odafönn” most azon dolgoznak, hogy szőnyeg alá söpörjék az illegális fegyverkivitel nyomait (Fotó: Beta)

Marinika Tepić szerint „odafönn” most azon dolgoznak, hogy szőnyeg alá söpörjék az illegális fegyverkivitel nyomait (Fotó: Beta)

Ezeket az állításokat megerősítette Marinika Tepić, a Dragan Đilas által vezetett Szabadság és Igazságosság Pártjának, a Szövetség Szerbiáért ellenzéki koalíciónak a képviselője is. Elmondása szerint Alekdandar Vučić államfő is a részét képezi annak a láncnak, mely az illetéktelen fegyverkereskedelemmel foglalkozik, s hazánkból, többek között, Líbiába juttatott el fegyvereket és muníciót. A képviselő az N1 hírcsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy az eset kapcsán felmerül a kérdés, miért söpörték a szőnyeg alá szerb hivatalnokok líbiai meggyilkolásának ügyét 2015-ben, vagy Oliver Potežica líbiai szerb nagykövet megölését 2017-ben. Véleménye szerint ezek a történések, illetve az esetek eltussolásai összhangban vannak a szerbiai vezetőség korrupciós ügyleteivel, többek között a líbiai fegyverexporttal is. Rámutatott arra, hogy a fegyverbiznisz egyik kulcsembere Slobodan Tešić lehet, aki, annak ellenére, hogy 2013-ban az ENSZ feketelistáján szerepelt, részt vett a szerb–líbiai államközi tárgyalásokon, s erről egy fényképet is bemutatott a stúdióban. Tepić meg van győződve arról, hogy az illető közvetített és intézkedett a fegyverszállítás kapcsán, s hogy a kiszállított áru végül a harcövezetekben kötött ki. Tepić még korábban felhívta a nyilvánosság figyelmét arra, hogy a hazai fegyverexport korrupciós ügyleteinek másik kulcsfigurája egy bizonyos Mohammed Dahlan, aki korábban a palesztin kémelhárítás vezetője volt, s aki közeli kapcsolatokat ápol a szerb államfővel. Tepić mai nyilatkozatában azt mondta, hogy Dahlan az Interpol körözési listáján szerepel, de mivel a Belügyminisztérium néhány nappal korábban tájékoztatást adott ki, mely szerint Dahlan nincs az Interpol úgynevezett vörös listáján, most pontosította, hogy az illetőt számon tartja ez a nemzetközi rendőrszervezet, de nem a nyilvánosság számára elérhető nevek között. A politikus szerint az arab kapcsolattartó 2017-ben került a körözött személyek lajstromára.

Marinika Tepić legújabb mondatait követően a szerb Belügyminisztérium ismét közleményt adott ki, melyben valótlannak minősítették az ellenzéki képviselő szavait, s rámutattak arra, hogy Mohammed Dahlan után nem nyomoz az Interpol, neve nem szerepel egyik listán sem. A belügyi tárca közleménye úgy fogalmaz, hogy az ellenzéki képviselő nincs tudatában annak, hogyan működik egy nemzetközi rendőrségi szerv, s rosszindulatúnak minősítette az általa elmondottakat. A tárca rámutat arra, hogy a legújabb kijelentések teljességgel pontatlanok, Dahlan után nem nyomoz az Interpol, sem vörös, sem más színű listán nem szerepel a neve.

Mint ismeretes, a NIN ma közölt cikkében arra vonatkozó információknak is a birtokába jutott, hogy orosz és szaúd-arábiai kapcsolatok is léteznek az olcsóbban eladott fegyver kiszállításakor. Olyan exkluzív fotókat gyűjtöttek be, amelyeken jól látható, ahogyan a fegyverekkel feltöltött szállítóládán a belügyminiszter apja tulajdonában lévő GIM cég logója áll a matricán, s a ládákat éppen egy orosz repülőgépbe rakják be Nišben. Az információk szerint ezek a fegyverek végül, orosz közvetítéssel, Szaúd-Arábiába érkeztek meg.

Tepić szerint egyébként most a belügyi szervek azon dolgoznak, hogy lefedjék az illegális fegyverkivitel nyomait. A képviselőnek tudomása van róla, hogy a rendőrség nem ellenőrzi a repülőkhöz szállított veszélyes anyagnak minősülő termékeket, fegyverszállítmányokat, ahogyan arra az előírások kötelezik. Az utasítást a minisztériumtól kapták október 8-án, állítja az ellenzéki tisztségviselő.

Aleksandar Vučić a fegyverkereskedelemmel kapcsolatos információk kapcsán korábban annyit közölt, hogy egyetlen töltényen sem keresett egy dinárt sem, elutasította a rossz szándékú feltételezéseket.