2024. szeptember 3., kedd

Választások nőnapi ajándékként

Várhatóan március 8-án írják ki a voksolást április 26-ára

Minden jel arra mutat, hogy április 26-án tartják meg Szerbiában a parlamenti, a vajdasági parlamenti és a helyhatósági választásokat, tudta meg a Politika napilap. A választási kampánynak e dátumot megelőzően 45–60 napon át kell tartania a törvényes előírások értelmében.

Szerdán 15 szavazóhelyen ismételték meg a választásokat (Fotó: Beta/Saša Đorđević)

Archív felvétel (Fotó: Beta/Saša Đorđević)

A belgrádi lap úgy tudja, hogy március 8-án írják majd ki a választásokat minden szinten. Olyan információk birtokába is jutottak, hogy már március 15-én megtartották volna a voksolást, ha Ana Brnabić kormányfő nem kéri meg Aleksandar Vučić államfőt arra, hogy mégsem ebben az időpontban, hanem lényegében a törvényes határidő egyik utolsó pillanatában legyen a megmérettetés. A döntés állítólag a hétvégén született meg, Vučić elfogadta Brnabić érvelését.

A végleges döntés várhatóan a hatalmi Szerb Haladó Párt belgrádi, december 28-i főbizottsági ülésén születik majd meg. Igaz, hogy voltaképpen május 3. lenne az utolsó lehetséges időpont, az SZHP ezt eleve elvetette, mert a május elsejei ünnepek miatt sokan elutaznak, szabadságukat töltik, így kevesebben járulnának a szavazóurnákhoz a párt becslése szerint.

A haladók egyik magát megnevezni nem akaró képviselője azt közölte még az újságírókkal, hogy április 19-e is szóba jött lehetséges dátumként, melyet viszont az ortodox húsvéti munkaszünet miatt vetettek el.