2024. szeptember 3., kedd

Közbeszerzési botrányok?!

Az SZRP az építési minisztert vádolta visszaéléssel, az SZHP pedig a demokratikus ellenzéket

Az ortodox Szent Miklós védőszent ünnepe miatt ma a köztársasági képviselőház sem volt telt házas, sokan elmaradtak az ülésről, de mégsem rekedt félbe a közbeszerzésről szóló törvényre benyújtott módosítási indítványok vitája. Alkalom nyílt arra, hogy számos ismert, ám elfeledett, vagy fel nem tárt közbeszerzéssel kapcsolatos botrányt megemlítsenek. A Szerb Haladó Párt képviselői a demokrata hatalom idején történt visszaéléseket elevenítették fel, a Szerb Radikális Párt képviselői Zorana Mihajlovićot, építési, közlekedési és infrastrukturális minisztert vonták felelősségre.

A radikális képviselők mindenek előtt azt rótták fel a miniszter asszonynak, hogy amikor a parlament a Moravai korridor pénzügyi tervéről kellett hogy döntsön és amikor még a kormány a kivitelezőt sem választotta ki, már akkor tudni lehetett, hogy Mihajlović az amerikai Bechtel céggel szimpatizál. A miniszter asszony tagadta, a minisztérium mégis ezzel a céggel kötötte meg a kivitelezésről szóló szerződést. Vjerica Radeta, az SZRP képviselője szerint, az új közbeszerzésről szóló törvény rossz, noha a korábbi sem volt jó. Véleménye szerint a hatalom, ahogy a régi törvénnyel, az újjal is visszaél majd. Feltette a kérdést, hogy az ország miért nem szerződik inkább az ország barátaival, Kínával vagy Oroszországgal, illetve miért nem foglalkoztat hazai alvállalkozókat ezen az útszakaszon? Rosszallotta, hogy amerikai cégekkel szerződik ilyen munkákra az állam. Azt állította, hogy Mihajlović az USA belgrádi nagykövetével együtt 300 millió eurót vett fel, hogy a versenypályázat a Bechtel javára dőlhessen el.

– Hát nem azt állítottuk a múlt évben, hogy meglopták a költségvetést? Zorana Mihajlović felelős egyedül ezért, önök pedig védelmezik őt – vádolta meg a miniszter asszonyt és a hatalmi párt képviselőit Radeta. Hozzátette: – Ezt a munkát a kínaiak elvégezték volna 500 millió euróból, önök pedig 800 millió euróból építik az utat – hangoztatta a radikális képviselőnő.

A vádakra mindenek előtt Vladimir Orlić, az SZHP képviselője válaszolt. Kiemelte, nem az SZRP képviselői által emlegetett szándéknyilatkozat alapján kapta meg a Bechtel a kivitelezés jogát, hanem a közbeszerzési pályázat alapján, amit a minisztérium meghirdetett, és amire csak egy vállalat jelentkezett. Másik árajánlat nem is létezik – tette hozzá.

Ám nemcsak a radikális képviselők vádaskodtak, hanem az SZHP képviselői is. Ők a politikai ellenfeleik luxus életkörülményeikre mutattak rá. Aleksandar Marković haladó képviselő azt rótta fel, hogy Vuk Jeremić, a Néppárt elnöke és a Szövetség Szerbiáért egyik vezéralakja New Yorkban tartózkodik, Manhattan utcáin sétálgat, és ezzel még a közösségi oldalakon dicsekszik is. Az is szemet szúr, hogy Borko Stefanović, a Szövetség Szerbiáért másik élpolitikusa 600 eurós cipőt visel, Radoslav Milojičić, a Demokrata Párt tagja pedig 1500 eurós lábbelit, miközben Marko Bastaćnál, a Szabadság és Igazságosság Pártja tagjánál pedig 13 ezer eurót találtak a vámszervek, amikor dubai nyaralásából tartott hazafelé.

Srbislav Filipović, szintén az SZHP képviselője, arra mutatott rá, hogy a demokratikus ellenzék képviselői a fényűző életmódjukat a 2000 évek alatt alapozták meg a politikai tevékenységeiknek során.