2024. szeptember 3., kedd

Holnaptól a katonaságról és a védelemről

Egyszerűbb, gyorsabb és átlátható közbeszerzésről döntött a parlament

Az Európai Unió előírásaival összhangban, új feltételek közepette folytatják le a közbeszerzési eljárásokat Szerbiában, így meghatározott összeg alatt nem lesz szükség versenypályázatra, ugyanakkor sok esetben a közbeszerzési eljárás elektronikus úton is lefolytatható. Többek között ezek az újdonságok határozták meg a közbeszerzésekről szóló új törvényt, amelyet a parlament ma fogadott el. Ezzel megteremtődtek a feltételek arra, hogy az EU megnyissa Szerbiával az 5., a közbeszerzésekről szóló tárgyalási fejezetet is.

Új internetes portált vezetnek be a közbeszerzési eljárások lefolytatására, ami lehetővé teszi majd, hogy az érdeklődő felek kommunikáljanak a közbeszerzést kiíró intézménnyel, sőt itt is megtehetik majd ajánlatukat, emellett az egész folyamat átlátható és követhető lesz.

Az új törvény szerint nem lesz szükség közbeszerzési pályázat kiírására, amennyiben az áru értéke nem haladja meg az egymillió dinárt, illetve az elvégzésre váró munka hárommillió dinárnál kevesebbe kerül.

Egy teljesen új eljárási módszert vezetnek be, mégpedig az innovációs partnerség eljárását, így az egészségügy és a kultúra terén a közbeszerzés a jövőben az eddiginél enyhébb szabályok között zajlik, amelyek jelentősen rövidebb határidőket szabnak meg.

A parlament szavazott a többi napirenden szereplő törvényjavaslatról, illetve módosításról is, így a gazdasági szervezetekről szóló törvényt is módosították. Egy új pénzügyi eszközt vezettek be, ami alapján a korlátozott felelősségű vállalatokba részesedésre lehet szert tenni. Vagyis az ilyen vállalatok, illetve részvénytársaságok alkalmazottai részt vesznek a javak elosztásában. Ugyanakkor megnövelték a részvények százalék szerinti elosztását a részvénytársaságok esetében, vagyis az alkalmazottak és a vezetőségi tagok a korábbi 3 helyett 5 százalékban részesülhetnek az adott vállalat részvényeiből.

Napirenden volt az államadósságról szóló törvény, a pénzmosást és a terrorizmus támogatását megakadályozó törvény, illetve a pénzügyi kötelezettségek törlesztéséről szóló törvény is. Elfogadták ugyanakkor a kötelező szociális biztosításról szóló törvény módosítását, a vámdíjakkal foglalkozó törvény, illetve a szerencsejátékokkal foglalkozó törvény, valamint a dohánytörvény módosítását is.

Ugyanakkor elfogadták a 17 évvel ezelőtti állami költségvetés zárszámadását is. A zárszámadás a 2002-es évi költségvetéssel foglalkozik, és bár ezt jelentősen hamarabb kellett volna meghozni, csak most került a parlament elé.

A képviselők Vladimir Antonijevićet választották az állami segélyek ellenőrzésével foglalkozó ügynökség élére, azt a személyt, aki korábban is ezen a tisztségen volt. Ezúttal is öt évre szavaztak neki bizalmat.

A köztársasági képviselőház holnap újabb ülést kezd, amelynek a napirendjén a biztonsági erőkkel kapcsolatos törvények szerepelnek. Így a katonaságról szóló törvény módosításáról, az ország védelméről szóló stratégiáról, a nemzetbiztonsági stratégiáról, a nemzetközi katonai operációkban való részvételről szóló határozatról folytatnak majd vitát a képviselők.

Ezenkívül napirenden szerepel a Csehország és Szerbia közötti katonai együttműködésről szóló megállapodás, illetve a migrációról szóló törvény is.