2024. szeptember 3., kedd

Fejlesztési terv, vagy kampánybemutató?

Sokan kételkednek a Szerbia 2025 nagyberuházási programtervben

A hétvégén az Aleksandar Vučić államfő és Anna Brnabić kormányfő által bemutatott Szerbia 2025 nagyberuházási program szerint a következő öt évben az élet különböző területein több olyan beruházásra számíthatnak a polgárok, amelyek az életszínvonaluk javítását szolgálják. A bejelentések szerint az éves állami költségvetés mellett további 14 milliárd eurót irányoztak elő a fiatalok támogatására, az úti infrastruktúra fejlesztésére, a szennyvízhálózat bővítésére, a minőségi egészségügyi ellátásra, a sportra, az oktatásra, azzal a céllal, hogy fékezzék a fiatalok elvándorlását, valamint a gazdasági növekedésnek köszönhetően 900 euróra nő majd az átlagfizetés és 440 euróra az átlagnyugdíjak értéke. Az ismertetett tervekre számos reakció érkezett.

A Transparentnost Srbija korrupcióellenes szervezet mai közleménye arra mutatott rá, hogy a Szerbia 2025 program nem szerepel a nemrég elfogadott jövő évi állami költségvetésben, és nincs összhangban az ország pénzügyi stratégiájával. A kitűzött határidők sincsenek összhangolva egyetlen tervdokumentációval sem, ezért annak a gyanújuknak adtak hangot, hogy a program kampánypromócióra szolgál.

A civil szervezet kiemeli, hogy az ismertetett program számos adattal szolgál, de nem tartalmazza az alapvető információkat, mégpedig nem lehet tudni, hogy ez kinek a programja, és hol lehet részletesebben megismerkedni vele. Mint hozzátették, két állami szerv vett részt a program ismertetésében, mégsem szerepel egyik intézmény honlapján sem. Majd ezt a gondolatmenetet részletezve a Transparentnost Srbija szervezet kiemelte, a program nem lehet a kormány programja, hiszen tavaszra lejár a mandátuma.

Hozzáteszik, amennyiben a Szerbia 2025 létező programdokumentum, akkor azt a következtetést lehet levonni, hogy meghozatalánál figyelmen kívül hagyták a közpolitika tervezésének szabályait. Ugyanakkor hozzáteszik, nagyobb gondot jelent az, ha kiderül, hogy a programot az előttünk álló kampányra használják majd fel.

Nemcsak a civil szervezet hallatta hangját a kérdésben, hanem Milan Ćulibrk gazdasági újságíró, a NIN hetilap főszerkesztője is. Az N1 televíziónak adott nyilatkozatában rámutatott, az hogy öt év múlva 900 euró lesz az átlagfizetés, illetve 430-440 euró az átlagnyugdíj, matematikailag kivitelezhetetlen.

– Mégha 27 százalékos gazdasági növekedést veszünk is figyelembe a dinár stabil árfolyama mellett,  akkor is a fizetéseknek és a nyugdíjaknak 3,5-szer nagyobb emelkedést kell mutatniuk a gazdasági emelkedéshez képest. Úgy gondolom, ennek kivitelezése Nobel-díjat érdemelne a gazdaság területén, természetesen azzal a feltétellel, ha ezt valóban sikerül megvalósítani – emelte ki Ćulibrk.

A Szabadság és Igazságosság Párt is közleményt adott ki a programmal kapcsolatban. Mint a tagjai rámutattak, az államvezetők kénytelenek voltak előállni egy ilyen programmal, hogy eltereljék a figyelmet az elmúlt napokban kirobbant botrányokról.

– Minden kezdő közgazdász tudja, hogy a belgrádi új futballpályába és más értelmetlen projektumba való beruházás további 12 milliárd eurós megterhelést jelentene Szerbia számára, illetve a svájci képlet alapján tervezett nyugdíjemelés 2025-ig semmiképpen sem lehet magasabb átlagban 319 eurónál – áll a közleményben. Rámutatnak arra is, hogy az ötéves programban szereplő tervek többségét akár fél év alatt is meg lehetne valósítani.