2024. szeptember 3., kedd

Megalapították az Európai Tömörülést

A Vajdasági Front Koalíció, a Modern Szerbia Párt, a Polgári Demokrata Fórum és a Szabad Pancsova megalapították az Európai Tömörülést, és felszólították a hozzájuk hasonlóan gondolkodókat, hogy csatlakozzanak, írja az N1.

„A jelenlegi centralisztikus rezsim nem képes felgyorsítani az eurointegrációs folyamatot, és a lelkesedés is hiányzik belőle a tárgyalási folyamatokban. Mi a Kremlhez kötődő nacionalista ellenzék alternatívája vagyunk” – áll többek között a megállapodás szövegében, melyben leszögezik: Szerbia elveszik európai távlatok nélkül, mert csak a modern és demokratikus Szerbia akadályozhatja meg a társadalom további hanyatlását. Az Európai Tömörülés köré fel kell sorakozniuk azoknak a pártoknak és szervezeteknek, melyek prioritásnak tartják az európai integrációs folyamatok felgyorsítását.

A megállapodás szövege kitér arra is, hogy Szerbia a leglassabban fejlődő gazdaságok közé tartozik, a fiatalok itt nem látják jövőjüket. Országunknak is jogállammá kell válnia decentralziált hatalommal, melyben az emberi és a kisebbségi jogok tiszteletben tartása elsőbbséget élvez és nem szükséges rossz.

A Vajdasági Front Koalícióhoz tartoznak a Vajdasági Szociáldemokrata Liga, a Vajdasági Párt, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége, a Vajdasági Liberális-Demokrata Mozgalom, az Együtt Vajdaságért, a Montenegrói Párt, a Román Párt és a Forum V21.