2024. szeptember 3., kedd

Trump gratulált Szerbiának

Béke és stabilitás kell a Nyugat-Balkánon és a Közel-Keleten is
Donald Trump (AP)

Donald Trump (Fotó: Beta/AP)

Donald Trumpnak, az Egyesült Államok elnökének a Szerbia államiságának napja alkalmából küldött üdvözletét Anthony Godfrey, az USA belgrádi nagykövete tolmácsolta tegnap Aleksandar Vučić államfőnek. Alkalmi üzenetében az amerikai elnök kiemelte, örömmel tölti el a két ország egymáshoz közelítő partnersége. A szerb elnökség a Twitter közösségi oldalon tette közzé Trump üzenetének szerb nyelvű változatát.

Godfrey nagykövet és Vučić a találkozás során mindenekelőtt a Belgrád–Priština-párbeszéd folytatásáról tárgyalt, és szóba került a Közel-Keleten kialakult helyzet is. Godfrey beavatta Vučićot Trump béketervébe, amely az izraeli–palesztin kérdés megoldását célozza.

Az államfő ezekre azzal reagált, hogy Szerbia érdekelt a stabil Közel-Kelet iránt, és üdvözölte azokat az erőfeszítéseket, amelyek az évek óta húzódó vita megoldására vonatkoznak.

– A befagyasztott konfliktusok nem lehetnek a béke és a stabilitás alapja. Reméljük, a két fél megtalálja a közös nevezőt, ami hozzájárulhat a békésebb és stabilabb Közel-Kelet megépítéséhez, valamint az abban a régióban élők életkörülményeinek javításához – emelte ki Vučić.

A szerb államfő megköszönte az amerikai elnöknek és az adminisztrációnak, hogy lelkükön viselik a Belgrád és Priština közötti párbeszéd folytatását, és hogy a kérdésben az elnök személyes közvetítőként Richard Grenellt nevezte ki. Köszönetet mondott azért is, mert megértik a régió polgárainak igényeit a jobb életkörülmények és fejlett gazdaság, az infrastrukturális összeköttetés javítása terén.

Az USA nagykövete kiemelte, büszke Szerbiára azon elhatározása miatt, hogy fel szeretné újítani a vasúti hálózatot Prištinával, a kereskedelem és a beruházások megkönnyítése érdekében.

– Az amerikai nép és én magam személyesen legszívélyesebben gratulálunk Önnek és a szerb népnek február 15-e, az államiság napja alkalmából – áll a közösségi oldalon közzétett szövegben, amit Donald Trump küldött Aleksandar Vučićnak. Rámutat, az USA és Szerbia közös víziókkal rendelkezik a regionális együttműködés elmélyítése, a demokratikus intézmények erősítése, a szomszédos államok közötti nézetletérések békés megoldása, illetve Szerbia polgárai jobb jövőjének kiépítése terén.

– A Koszovóval való viszony normális mederbe terelése Szerbia prioritása kell hogy legyen az eurointegráció útján – hangsúlyozta Trump. Hozzátette, Szerbia támaszkodhat az USA-ra céljai elérésében, így az EU-tagság megszerzésében, illetve azoknak a reformoknak a megvalósításában, amelyek az EU-tagsághoz szükségesek.