2024. szeptember 9., hétfő

Aleksandar Vučićot ábrázoló arckép a közintézményekben?

Ana Brnabić: Erősíteni kell a nemzeti szimbólumok kultuszát

Aleksandar Vulin védelmi miniszter tegnap nem erősítette meg, de nem is cáfolta azokat a sajtóhíreket, melyek szerint elrendelte, hogy függesszék ki Aleksandar Vučić államfő arcképét a Szerbiai Katonaság és a Védelmi Minisztérium helyiségeiben. Megfogalmazása szerint „a fénykép kifüggesztésére kizárólag az állami kultusz erősítésének vonatkozásában kell tekinteni”. Azt a mondatát is feljegyezték az újságírók, hogy „nincs itt semmiféle titok, folyamatban vannak bizonyos belső eljárások”, de ezekről csak akkor nyilatkozik, ha befejeződnek.

„Hogyan lehetséges a katonai létesítményekben kifüggeszteni az államelnök portréját, amikor a katonaságban tilos a pártok működése, márpedig Aleksandar Vučić államfő a Szerb Haladó Párt elnöke?” – szegezték neki a kérdést az újságírók, mire Vulin azt válaszolta, hogy az Alkotmány 111. szakasza kimondja: „a köztársasági elnök kifejezi a Szerb Köztársaság állami egységét”.

– Ne az elnök személyén keresztül tekintsenek erre, ő tetszhet vagy nem tetszhet valakinek. Kizárólag az állami kultusz erősítéséről van szó – tért ki Vulin ismételten a konkrét válaszadás elől.

Arra a kérdésre, hogy miért nevezi Vučićot „főparancsnok”-nak, amikor ez a megnevezés nem szerepel az Alkotmány megfelelő szakaszában, Vulin kijelentette: „Szerbia Katonaságának több parancsnoka van, az pedig, aki mindannyiuknak parancsol, a főparancsnok.”

Ana Brnabić kormányfő tegnap a fővárosi újságírók érdeklődésére úgy válaszolt, hogy semmi kifogása sincs az ellen, hogy az államfő képe díszítse az állami intézmények helyiségeit. Mint mondta, „erősíteni kell a nemzeti szimbólumok kultuszát.

Mladen Šarčević oktatási miniszter szavai szerint számára ez egészen természetes, hiszen abban az időben, amikor katonai szolgálatát töltötte, Tito arcképei lógtak a falakon. A tantermekben azért mégis inkább az oktatásügy története nagyjainak fényképeit helyezné el.

A sajtó nemrégiben tette közzé, hogy a védelmi miniszter azt javasolta: a katonai létesítményekben függesszék ki Aleksandar Vučić államfő fényképét, a Védelmi Minisztérium pedig adatokat kért arról, hogy hány fényképre és képkeretre lenne szükség.