2024. szeptember 9., hétfő

Párbeszéd és szabadságjogok

A Koszovóról szóló belső dialógus érdekelte a leginkább Belgrádban McAllistert – A jelentéstevő a regionális kapcsolatokról is tárgyalt

Szerbia európai integrációs útjáról, a koszovói kérdésről és a Pristinával folytatott párbeszéd folyamatáról tárgyalt tegnap Belgrádban David McAllisterrel, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevőjével és külügyi bizottságának elnöklőjével Aleksandar Vučić szerb államelnök. A beszélgetés során Vučić tájékoztatta vendégét a Koszovót érintő szerbiai belső párbeszéd terveiről, annak várható kivitelezési módszereiről. Sorra vették a Pristinával folytatott közvetlen párbeszéd eddigi eredményeit is, s a megállapodások teljes betartása mellett foglaltak állást. Érintették a találkozó során a jogállamiságnak és a sajtószabadságnak a kérdését is, s azoknak az elveknek a tiszteletben tartása mellett szálltak síkra, amelyek garantálják e két vívmány megvalósulását. McAllister és Vučić szóltak a régióbeli kapcsolatokról is, s azokról a teendőkről is beszéltek, amelyek elvégzésével Szerbia gyorsítani tudná az európai csatlakozás folyamatát.

David McAllister és Aleksandar Vučić (Fotó: Beta)

David McAllister és Aleksandar Vučić (Fotó: Beta)

Az európai jelentéstevő a nap folyamán Ana Brnabić kormányfővel és Ivica Dačić kormányfő-helyettessel, külügyminiszterrel is találkozott. A továbbiakban Jadranka Joksimović európai integrációügyi miniszterrel és Tanja Miščevićtyel, a csatlakozási tárgyalásokkal megbízott szerb tárgyalócsoport vezetőjével tárgyalt. McAllister ellátogatott a szerbiai parlamentbe is, ahol az integrációs bizottság tagjaival folytatott eszmecserét.

Belgrádba érkezése előtt az Európai Parlament jelentéstevője pozitívan nyilatkozott a köztársasági elnöknek arról a javaslatáról, hogy Szerbiában folytassanak le egy átfogó társadalmi párbeszédet Koszovóval kapcsolatban. Hasznosnak és létfontosságúnak nevezte, hogy Szerbiában megtörténjen egy effajta eszmecsere. Annak kapcsán is elégedettségének adott hangot, hogy Vučić korábban nyíltan felszólította az Európai Unió illetékeseit: határozzák meg, nagyjából meddig tart majd Szerbia csatlakozási folyamata, mikor számíthat az ország arra, hogy az EU tagállamává váljon. McAllister szerint ez az elvárás annak a jele, hogy az államfő valóban minél előbb az EU-ban szeretné látni Szerbiát. Mint mondta, azzal is egyet kell értenie azonban, hogy csak olyan állam válhat az Unió tagállamává, amelyik teljes mértékben alkalmazza az ott érvényes emberi jogi, szabadságjogi, kisebbségjogi és egyéb előírásokat. McAllister egy korábbi belgrádi látogatása alkalmával Vučić az egyik kerekasztal-értekezleten azt mondta, véleménye szerint nem a jogállamiság az, amit az EU igazán fontosnak tart Szerbia esetében, sokkal inkább Koszovó, majd az Oroszországgal szembeni viszony számít az EU számára a legfontosabbnak. Mint hozzátette, az emberi és egyéb jogok legfeljebb a harmadik helyen vannak a fontossági sorrendben Szerbia eddigi tapasztalatai alapján.

Ahogyan az szerbiai látogatásai során lenni szokott, az európai jelentéstevő a szerbiai parlamenti ellenzék képviselőivel is találkozott. A késődélutáni megbeszélésen Dragan Šutanovac, a Demokrata Párt, Boris Tadić, a Szociáldemokrata Párt, Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt és Saša Radulović, az Elég volt! elnöke jelent meg. Zoran Živković, az Új Párt elnöke nem ment el a találkozóra, mert, mint mondta, arra nem kapott meghívást. Úgy fogalmazott, bizonyára akkor invitálják majd egy ilyen találkozóra, amikor tényleg komolyan szeretne az EU képviselője beszélni az ellenzék tagjaival a Szerbiában uralkodó politikai helyzetről. Közölte, McAllisternek jelentéstevőként kötelessége időről időre találkozni az ellenzékiekkel, az Új Párt képviselőjét bizonyára akkor hívja majd el, ha komolyabb elemzést szeretne hallani.