2024. szeptember 9., hétfő

Aleksandar Vučić: Ne függesszék ki az arcképem!

Aleksandar Vučić államfő azt kéri, hogy sem a Védelmi Minisztériumban, sem Szerbia Katonaságának épületeiben ne függesszék ki a fényképét, mint ahogyan azt Aleksandar Vulin védelmi miniszter kezdeményezte.

Osečinában tett tegnapi látogatásakor Vučić újságíróknak azt mondta: ő az egyedüli elnök, aki a saját fényképeit leszedte az elnökség épületében is.

– Én vagyok az egyedüli elnök, aki az államelnökség irodáiban leszedette a saját képeit, és aki arra kért mindenkit, hogy arcképeit ne függesszék ki a nagykövetségek és konzulátusok helyiségeiben sem – mondta az államfő. Hozzátette: nem akar úgy cselekedni, mint Tadić és Koštunica, sem úgy, ahogyan az elődeik és az utánuk jövők tették, akiknek a képei ott lógtak minden szobában.
– Munkára és tettekre van szükségem, nem pedig képekre – jelentette ki Vučić.

Zoran Radojičić, a köztársasági képviselőház védelmi és belügyi bizottságának és a Dveri mozgalomnak a tagja tegnap elítélte azt, hogy a katonaságban állítólag kihallgatták az elöljárókat, hogy kiderítsék, ki szivárogtatta ki Aleksandar Vulin parancsát, hogy a katonai objektumokban ki kell függeszteni az államfő arcképét.

– Botrányos, hogy a tiszteket, altiszteket és katonákat emiatt zaklatják – mondta Radojičić, hozzátéve, hogy a Katonai Szakszervezet közleménye szerint augusztus 22-én, 23-án és 24-én zajlottak a kihallgatások, melyeket állítólag egy tábornok rendelt el. Radojičić tudni véli azt is, hogy  nemcsak faggatták a katonákat, hanem mobiltelefonjaikat is átnézték.

Az államfői fényképek kifüggesztésének ötletgazdája, Aleksandar Vulin védelmi miniszter a napokban burkoltan, mégis közérthetően arra utalt, hogy „folyamatban vannak bizonyos belső eljárások” (mármint a fényképeknek a katonai létesítményekben való kifüggesztését illetően), de csak akkor nyilatkozik róluk, ha befejeződnek. Azt is mondta a pártelnöki funkció és a fényképek kifüggesztésének összeegyeztethetetlenségére vonatkozó újságírói megjegyzésekre reagálva, hogy itt kizárólag az állami kultusz erősítéséről van szó. Nem volt mit tennie, Ana Brnabić kormányfő is rábólintott a kezdeményezésre. Mladen Šarčević oktatási miniszternek az egészről az egykori Tito-képek jutottak eszébe, de bátorkodott megjegyezni, hogy azért az iskolákban inkább neves pedagógusok képeit helyezné el.

A fővárosi sajtó tudni vélte, hogy a Védelmi Minisztérium már adatokat kért arról, hogy hány fényképre és képkeretre lenne szükség. Ennek a mesefolyamnak vetett véget tegnap Vučić államfő, aki, mint mondja, az államelnökség épületében sem nézte szívesen a saját képmását.