2024. szeptember 9., hétfő

Megérkezett a két MiG 29-es

Az október 20-i ünnepségen mutatják be

Ma megérkezett két MiG 29-es a közül a hat vadászgép közül, amelyeket Oroszország Szerbiának ajándékozott. A szállítás érzékenysége miatt bekövetkezett kétórás késés és több mint négyórás repülőút után a batajnicai katonai repülőtéren vette át a gépeket az orosz kollégáktól a szerb katonaság. A többi vadászgép a tervek szerint pénteken érkezik meg.

A két MiG 29-es a Moszkvából induló Antonov 124-es szállítórepülőkön érkezett. Az itteni katonaság fogja felszerelni a hiányzó eszközökkel, így kapnak majd teljes hadi készültséget a repülők. A következő két hétben Szerbiába orosz mérnökök is érkeznek majd, hogy segítséget nyújtsanak a repülők összeállításában, a szakértők szerint ugyanis egy rendkívül bonyolult folyamatról van szó.

A MiG-eket, a korábbi bejelentések alapján, Belgrád feszabadításának napján, október 20-án mutatják be a nagyközönségnek katonai bemutató keretében.

Aleksandar Vučić államfő nem kívánt nyilatkozni a MiG-ek érkezésének pontos tervéről, mint mondta, akkor hajlandó beszélni róluk, amikor már az országban lesz minden vadászgép, amit ajándékba kapott Szerbia, és minden más gép, ami majd a katonai légierőt erősíti.

Mint az államfő rámutatott, Szerbia helikoptereket vásárolt a németektől és a franciáktól, ezenkívül vett két orosz helikoptert is.