2024. július 22., hétfő

Faludy-hagyatékkal gazdagodott a Sziveri Intézet

A dokumentumok között szerepelnek egyebek közt a Kossuth-díjas művész verskéziratai, valamint 20. századi politikusokról és kulturális eseményekről készült fényképei is. A Csáth–Kosztolányi-hagyatéknak szintén otthont adó intézmény a jövőben több kulturális eseményt is szeretne szervezni a náluk található dokumentumokhoz kapcsolódóan.

A közelmúltban a Villon-átköltések és a Pokolbéli víg napjaim legendás alkotója, Faludy György (1910–2006) Kossuth-díjas magyar költő, műfordító és író örökségéből kerültek dokumentumok a Pannon Egyetem MFTK Sziveri Intézetének szakmai felügyelete alá – adta hírül az intézet. Mint írták, a gazdag hagyatéki anyagban találhatók többek között verskéziratok, a költő idegen nyelvű könyveinek jegyzéke, politikai és történelmi feljegyzések, valamint a művész sokáig titkolt férfiszerelmének, Eric Johnsonnak címzett költemények.

Emellett a dokumentumok között szerepelnek 20. századi politikusokról és kulturális eseményekről készült fényképek is.

Faludy György (Fotó/Forrás: Szalay Zoltán / Fortepan)

Faludy György (Fotó/Forrás: Szalay Zoltán / Fortepan)

Akárcsak a Csáth- és Kosztolányi-hagyaték esetében, ezúttal is a Pannon Egyetem Könyvtár és Tudásközpont Különgyűjteményi Kutatóterme ad otthont a dokumentumoknak, a muzeális értékű könyvtári dokumentumokra vonatkozó jogszabályok betartásával és a vonatkozó irányelvekre figyelemmel. A dokumentumok lajstromba vételét Fekete Richárd, az intézmény oktatója végzi. Az irodalomtörténészi-filológiai munkával párhuzamosan a könyvtárban zajlik az anyag könyvtári katalogizálása is, Sagmeisterné Patakfalvi Andrea szakmai irányításával.

Az egyetem közleményében hangsúlyozta, a jövőben több olyan eseményt is szerveznek, amelyek egyrészt a Csáth–Kosztolányi irodalmi hagyatékban rejlő kéziratokhoz és fényképekhez kapcsolódnak, másrészt a most érkezett Faludy-dokumentumegyütteshez is köthetők.

Az érdeklődők számíthatnak kerekasztal-beszélgetésekre az irodalomtörténész szakma legjobbjaival, társművészeti kitekintésekre neves alkotók segítségével, valamint konferenciára és kiállításokra. A programokon élőben és online egyaránt részt vehetünk.

Nyitókép: Faludy György (Fotó/Forrás: Szalay Zoltán / Fortepan)