2024. július 21., vasárnap

Joe Biden bejelentette visszalépését az elnökjelöltségtől

Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke ma visszalépett a novemberi elnökválasztási kampánytól.

Biden az X platformon közzétett levelében kifejtette, hogy úgy véli, pártja és az ország legjobb érdekeit szolgálja, ha visszalép, és csak elnöki feladatai teljesítésére összpontosít mandátuma végéig.

Joe Biden egyben azt ígérte, hogy döntésének részleteit a jövő héten a nemzethez intézett beszédben fejti majd ki.
A demokrata párti elnök egy másik, a közösségi médiában közzétett üzenetben azt is közölte, hogy teljes mértékben támogatja Kamala Harris jelenlegi alelnök jelöltségét, valamint a republikánus elnökjelölt, Donald Trump legyőzése érdekében a Demokrata Párt egységét sürgette.
A demokrata párt kongresszusi vezető politikusai méltatták az elnök döntését, köztük Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője, aki úgy fogalmazott, hogy Joe Biden a párt és az ország érdekét helyezte előtérbe, amikor nehéz döntést hozott.

Joe Bidenre június 27., a számára sikertelen televíziós elnökjelölti vita óta egyre nagyobb nyomás helyeződött pártja részéről, megválasztott kongresszusi tagok, valamint korábbi tisztségviselők és a Demokrata Párt anyagi támogatói felől, hogy lépjen vissza a jelöltségtől.
Az amerikai politikában évtizedek óta nem fordult elő, hogy hivatalban lévő elnök elállt az újraválasztási szándékától. Legutóbb, 1968-ben Lyndon Johnson volt az az elnök, aki bejelentette visszalépését.

 

Nyitókép: Fotó:Tanjug